Την τελευταία τριετία, η κυβέρνηση ξεζούμισε τη μεσαία τάξη. Με τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις, την επιβολή φοροκαταιγίδας στα εισοδήματα και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τα νοικοκυριά με μεσαία κυρίως εισοδήματα γονάτισαν. Και σαν να μην έφθαναν οι υπέρογκοι φόροι και οι εισφορές που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, έρχονται τώρα οι νέες αντικειμενικές αξίες να δώσουν ένα ακόμη χτύπημα φορτώνοντας νέα βάρη σε χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία.

Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι σε πολλά μεσαία προάστια του Λεκανοπεδίου όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300, 550 και 600 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις οι οποίες θα φουσκώσουν σημαντικά τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβριο.

Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ένα μόνο διαμέρισμα σε περιοχές όπως στον Αγιο Δημήτριο, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, την Καλλιθέα, τη Γλυφάδα, τη Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό ή ακόμη και στο Περιστέρι ή την Κερατέα θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες. Είναι τα μεγάλα θύματα. Υπολογίζοντας τον φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις νέες αξίες προκύπτουν αυξήσεις που φθάνουν στα 1,9, στα 3,2 ή ακόμα και στα 4,7 ευρώ/τ.μ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100 τ.μ. θα προκύψει έξτρα φόρος 190, 320 ή ακόμη και 470 ευρώ.

Και βέβαια αυτή η επιβάρυνση αφορά ένα μόνο ακίνητο. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι καυτό.

ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ. Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, τον πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων, για μία ακόμα φορά, η Αθήνα και οι μεγαλύτερες πόλεις θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ καθώς έγιναν μεγάλες αυξήσεις σε πολλές κυρίως μεσαίες ζώνες του Λεκανοπεδίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, ιδιαίτερα της Αττικής, θα τρίβουν τα μάτια τους όταν δουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018» επισημαίνει ο Στράτος Παραδιάς.