Πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές; Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αυτές τις μέρες, στην Αθήνα. Είναι το πρώτο πράγμα που θέλουν να μάθουν οι ξένοι που (εξακολουθούν να) περιφέρονται πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Η απάντηση;

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο τάσεις στον «σκληρό πυρήνα» της κυβέρνησης:

Η μια υποστηρίζει ότι «είναι ευκαιρία να πάμε τον Οκτώβριο σε εκλογές, έχοντας βγει από τα Μνημόνια, υποσχόμενοι παροχές κι αποφεύγοντας τη μεγάλη φθορά του Ιανουαρίου όταν θα κοπούν οι συντάξεις. Ας τη χρεωθεί ο Μητσοτάκης κι αν όλα πάνε καλά, το αργότερο τέλη του 2019 επιστρέφουμε στην εξουσία, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η άλλη θεωρεί ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της, πάση θυσία, καθώς μέχρι τότε θα προλάβει να ξεπεράσει την κρίση και να αποκομίσει τα κέρδη της ανάπτυξης –ελατήριο που θα έρθει μέσω και των παροχών που θα κάνει από το 1 δισ. πλεόνασμα που θα έχει στη διάθεσή της γι’ αυτόν τον σκοπό».

Ο Πρωθυπουργός μας λένε ότι τάσσεται –ακόμα –υπέρ της δεύτερης άποψης.

Δημοψήφισμα, αλλά για το… Σύνταγμα

Και μια κι ο λόγος στις πρωθυπουργικές σκέψεις, να σας γράψουμε και κάτι ακόμα που μαθαίνουμε: η ιδέα ενός δημοψηφίσματος φαίνεται να επιστρέφει στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή τη φορά, όπως μαθαίνουμε, θα αφορά το ζήτημα της αλλαγής – αναθεώρησης του Συντάγματος, χωρίς να γίνεται τίποτα περισσότερο γνωστό προς το παρόν. Αν γίνει, χρονικά θα πρέπει να τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα στον ερχόμενο Μάιο – Ιούνιο, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ραντεβού στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο θα βρεθεί στις 26 Ιουνίου ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θα έχει συνάντηση με τη βρετανίδα ομόλογό του Τερίζα Μέι. Θα συναντηθεί και με τον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, με τον οποίο φέρεται να συνομιλεί και τηλεφωνικά.

Η ασάφεια παραμένει για τη Folli Follie…

Στις 29 Ιουνίου θα γίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Folli Follie (FF). Αν δεν εγκριθούν οι λογιστικές της καταστάσεις, τότε θα έχουμε εξελίξεις. Στο μεταξύ ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί γιατί δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2017 με την ΕΥ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία εξέταζε –τουλάχιστον μέχρι πρότινος –πρόσθετα στοιχεία.

…αλλά την πληρώνουν και άλλοι

Γεγονός είναι πάντως ότι η όλη υπόθεση της Folli Follie προκαλεί αρνητικές παρενέργειες στη διεθνή δραστηριότητα ελληνικών επιχειρήσεων. Οπως μαθαίνουμε, τουλάχιστον δύο εγχώριοι όμιλοι με επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό εμπόριο και ισχυρό brand name πέρα από τα σύνορα της χώρας, που ήταν σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης από κεφαλαιαγορές, φρέναραν τα σχέδιά τους. Το κλίμα των ξένων θεσμικών επενδυτών κι εποπτικών Αρχών είναι βαρύ, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν εμπιστεύονται τα μεγέθη των συγκεκριμένων δύο εταιρειών. Κι επειδή οι αγορές είναι ψυχολογία… οι ελληνικοί όμιλοι έκαναν κράτει τις μηχανές τους…

Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια

Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια… λέει ο θυμόσοφος λαός και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου προσπαθεί με μια διάταξη να κερδίσει δύο πολιτικά παιχνίδια. Στο νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση την 1η Ιουνίου περιλαμβάνεται το άρθρο 41, με το οποίο καθιστά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (περιφερειακός σύνδεσμος επιχειρήσεων) ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο μαζί με τον ΣΕΒ (που είναι το κορυφαίο όργανο εκπροσώπησης των εργοδοτών), τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ. Το άρθρο αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΕΒ όπως και της ΓΣΕΕ, καθώς με το σκεπτικό αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να καταστεί κοινωνικός εταίρος οποιοδήποτε χαμηλόβαθμο συνδικαλιστικά σωματείο. Ο ένας στόχος, λοιπόν, της Αχτσιόγλου, λένε οι κακές γλώσσες, είναι να σπάσει στα δύο τους βιομηχάνους με τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε…». Ο δεύτερος στόχος είναι οι πολιτικές επιδιώξεις της υπουργού… Προσπαθεί να αποσπάσει την εύνοια του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, μια και αναζητά χώρο σε κάποια από τις εκλογικές περιφέρειες της συμπρωτεύουσας. Αν και η καταγωγή της από τα Γιαννιτσά, εντούτοις, λόγω της ισχυρής πολιτικής παρουσίας της Θεοδώρας Τζάκρη, η Αχτσιόγλου δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Βέβαια η υπουργός Εργασίας στη Θεσσαλονίκη έχει μια άλλη ισχυρή αντίπαλο, την Κατερίνα Νοτοπούλου (επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου), εφόσον κατέβει κι αυτή στον πολιτικό στίβο της συμπρωτεύουσας… Αν και όπως λένε οι παροικούντες τον Λευκό Πύργο… η ικανοποίηση του αιτήματος του ΣΒΒΕ ποτίζει… και τις πολιτικές βλέψεις της Νοτοπούλου.