Η Ελλάδα χάνει οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε χθες μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει μέχρι τα τέλη του έτους στην ολοκλήρωση τού χωρίς προηγούμενο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του κλεισίματος της στρόφιγγας της ρευστότητας που παρέμεινε ανοικτή για αρκετά χρόνια.

Ο Σούπερ Μάριο κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις αποφάσεις της ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός για να μην τρομάξει τις αγορές, δίνοντας σήμα ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 – ή για όσο χρόνο χρειαστεί.

Η κίνηση της ΕΚΤ να ανακοινώσει ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2,5 τρισ. ευρώ έως το Δεκέμβριο έγινε έπειτα από αρκετούς μήνες έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της ζητούσαν εδώ και καιρό να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αυτό ενώ αντίθετα οι χώρες του Νότου το υποστήριζαν επειδή έριχνε το κόστος δανεισμού τους.

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν είναι εύκολη. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε το Μάιο στο 1,9% φτάνοντας στο στόχο που θέτει η ΕΚΤ. Ομως ο ρυθμός ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης έχει αρχίσει να μειώνεται και υπάρχουν πάντα οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι –το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και η εκρηκτική πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ιταλία μετά την αλλαγή κυβέρνησης.

Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στον κίνδυνο του εμπορικού πολέμου καθώς χτύπησε καμπανάκι ότι ο προστατευτισμός στο εμπόριο δημιουργεί κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και τους θεσμούς. Η απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση και για να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ και δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ ήταν ομόφωνη όπως ανακοίνωσε ο Ντράγκι.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ ανέφερε ότι η ποσοτική χαλάρωση που αναμένονταν να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο με μηνιαίες αγορές 30 δισ. ευρώ θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Οκτώβριο και μετά μέχρι την ολοκλήρωσή της τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των επιτοκίων μετά τη συνάντηση των στελεχών της τράπεζας που αυτή τη φορά δεν έγινε στη Φρανκφούρτη αλλά στην πρωτεύουσα της Λετονίας Ρίγα. Περιορίστηκε να πει ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν συζήτησε πότε θα αυξήσει τα επιτόκια. Η ΕΚΤ υποβάθμισε επίσης τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος από 2,4% σε 2,1%. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος σε 1,7%. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για πληθωρισμό 1,4%.