Αισιόδοξος ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η δ΄ αξιολόγηση και η Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, δήλωσε ο Κλ.Ρέγκλινγκ

Την έγκριση της εκταμίευσης 1 δισ. προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Πρόκειται για την υποδόση που εκκρεμούσε από την τρίτη αξιολόγηση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, η αποδέσμευση των εν λόγω κεφαλαίων ήρθε ως αποτέλεσμα της θετικής αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προηγούμενης περιόδου καθώς και της αποτελεσματικότητας του νέου συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το εν λόγω ποσό θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για περαιτέρω εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ. «Αν η Ελλάδα παραμείνει αποφασισμένη να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ και να εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος και ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την απόφαση του ESM χαιρέτισε μέσω Twitter και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. «Η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Ένα ακόμα ορόσημο που ολοκληρώθηκε με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επέτρεψε στον ESM να εκταμιεύσει το εναπομείναν 1 δισ. Η σημερινή απόφαση του ΔΣ του ESM είναι ένας καλός οιωνός για τις συζητήσεις για την έξοδο του προγράμματος, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας», έγραψε ο Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε στο Twitter την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, κάνοντας λόγο για «καλά νέα». «Οι ομάδες μας θα το αξιολογήσουν προσεκτικά (σ.σ. το πολυνομοσχέδιο) και την ολοκλήρωση των υπόλοιπων δεσμεύσεων ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ένα ακόμα βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον ESM, μετά και την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η συνολική οικονομική βοήθεια του ESM στο τρέχον πρόγραμμα προς την Ελλάδα θα φθάσει τα 46,9 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα. Συνολικά, ο ESM και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έχουν μέχρι στιγμής εκταμιεύσει σχεδόν 189 δισ. ευρώ στην Ελλάδα