«Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη. Είχε ανάκαμψη της οικονομίας, είχε έξοδο στις αγορές. Ολα αναστράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια ανάπτυξης και τον ενάρετο κύκλο στην Ευρωζώνη».

Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος τουESM στο κουαρτέτο, Νικόλα Τζαμαρόλι, όταν δέχθηκε ερώτηση για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο συνέδριο του Economist.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Κλ. Ρέγκλινγκ με τον πρωθυπουργό, το στέλεχος του ESM έρχεται να πει ότι το 2015 ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα.

Οπως τόνισε«ό,τι έγινε έγινε, οι μεταρρυθμίσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στις αγορές».

Οαναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Φίλιπ Γκέρσον έδωσε γκρίζες προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας: «Το χρέος είναι μη βιώσιμο. Παραμένουν σημαντικές διαφορές με τους Ευρωπαίους γι’ αυτό το θέμα. Η Ελλάδα γερνάει πιο γρήγορα και σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα, αυτό οδηγεί σε μη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, σχολίασε πως «ίσως χρειάζεται σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές να προβλεφθούν ταμειακά μαξιλάρια. Το σύστημα πρόνοιας απέχει πολύ από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης».

Τέλος, για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο περιέγραψε ένα πλαίσιο που θα επανεξετάζεται κάθε 6 μήνες αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διατηρηθεί για 2 ή 3 χρόνια.