Φρένο στο κλίμα παροχολογίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση με υποσχέσεις και «μισόλογα» για τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις που η ίδια έχει ψηφίσει για το 2019 έβαλε ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Χανς Φάιλμπριφ, μιλώντας σε σεμινάριο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φάιλμπριφ δήλωσε ότι μετά το πρόγραμμα «η υιοθέτηση πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τους δανειστές». Ερωτηθείς, μάλιστα, σχετικά με το μέτρο μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019, ο κ. Φάιλμπριφ τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς αποτελεί μέρος της συμφωνίας. Και αυτό καθώς νωρίτερα στο πλαίσιο του σεμιναρίου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση αξιοποιώντας το υπερπλεόνασμα του 2018 θα αναζητήσει τρόπους να ανακουφίσει όσους έχουν πληγεί από τη μείωση των συντάξεων και ειδικότερα να προχωρήσει στη μείωση του ανώτατου ορίου μείωσης των συντάξεων 18%.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας του Eurogroup εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τη δικαστική περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί ενδεχομένως στο επόμενο Eurogroup, ενώ δήλωσε ότι το ζήτημα της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγησηθα διευθετηθεί την επόμενη εβδομάδα, εξέλιξη που παρατείνει για άλλη μία φορά την εκκρεμότητα.

Ο επικεφαλής του EWG επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα υπαχθεί σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» μετά τον Αύγουστο, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρχουν όροι για να συνεχίσει η Ελλάδα στον μεταρρυθμιστικό δρόμο. Σε ανάλογο κλίμα ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος», τονίζοντας πως «η Κομισιόν θα παρακολουθεί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και θα ενημερώνει τακτικά το Eurogroup».