Για μαύρα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία έκανε λόγο η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από το Βερολίνο, μετά τη σύνοδο κορυφής του G7 στον Καναδά και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ από τη μια και τον Καναδά με την Ευρωπαϊκή Ενωση από την άλλη.

Να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Ρομπέρτο Αζεβέδο, προειδοποιώντας ότι «μια διαδικασία του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» δεν θα διευκολύνει την κατάσταση».

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των πέντε διεθνών οικονομικών θεσμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας) με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο κ. Αζεβέδο προέβλεψε ότι, αν η αντιπαράθεση συνεχιστεί, «θα εμπλακούν κι άλλοι κλάδοι κι αυτό θα βλάψει όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία έγιναν πιο μαύρα μετά την πρόσφατη Σύνοδο της G7 και τόνισε ότι τα μέτρα που παρεμποδίζουν το ελεύθερο εμπόριο προκαλούν πτώση της επιχειρηματικής πίστης.

«Οι κίνδυνοι αναστροφής»

Οι αλλαγές στις εμπορικές σχέσεις αποτέλεσαν κεντρικό θέμα της συνάντησης, όπως φαίνεται και από το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Καγκελαρία: «Παρά τη θετική κατάσταση στην ανάπτυξη, οι κίνδυνοι αναστροφής περιλαμβάνουν ξαφνική δυσχέρεια σε ό,τι αφορά στους χρηματοοικονομικούς όρους και κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, οι οποίες εμποδίζουν την παγκόσμια οικονομική συνοχή.

»Το διεθνές εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές είναι απαραίτητες προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο, να καταστεί εφικτή η αποτελεσματική λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων αξιών και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες κατανάλωσης».

Οι υπογράφοντες το ανακοινωθέν διακηρύσσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται κατά του προστατευτισμού.

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά στην ψηφιακή εποχή, στη διατήρηση ποιοτικών θέσεων εργασίας εν μέσω παγκοσμιοποίησης και τεχνολογικής εξέλιξης και στην κλιματική αλλαγή, ενώ με αφορμή και τη συμμετοχή στο άτυπο σχήμα για πρώτη φορά του επικεφαλής της Αφρικανικής Επενδυτικής Τράπεζας Ακινγούμι Αντεζίνα, τονίζεται ότι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη της Αφρικής αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.