Νέο σκληρό Μνημόνιο τετραετούς διάρκειας για τις συντάξεις και τις εισφορές περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση περιλαμβάνει όλα τα νέα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών που θα εφαρμοστούν από το 2019 έως και το 2022, καθώς και την αναλυτική κοστολόγησή τους η οποία αποτυπώνει το μέγεθος των νέων επιβαρύνσεων που έρχονται για τους συνταξιούχους και τους επαγγελματίες. Πρόκειται για περικοπές και αυξήσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά ενσωματώνονται στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2019-2022), το οποίο υποχρεούται να επικυρώσει εκ νέου με την ψήφο της η κυβερνητική πλειοψηφία ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Μόνο το 2019 συνταξιούχοι και επαγγελματίες θα χάσουν από τις νέες περικοπές των συντάξεων και από την αύξηση των εισφορών εισοδήματα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, για το 2019 το πακέτο των νέων μέτρων έχει ως εξής:

– Οι συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις ανέρχονται στα 2,882 δισ. ευρώ. Τα 1,434 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στα ασφαλιστικά ταμεία πλην Δημοσίου, ενώ μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου το «κοστούμι» θα ανέβει στα 1,121 δισ. ευρώ. Επιπλέον 232 εκατ. ευρώ είναι το κόστος της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, ενώ το πάγωμα των συνταξιοδοτικών αποδοχών (δηλαδή η μη αύξησή τους λόγω πληθωρισμού, η οποία μετατίθεται να γίνει από 1/1/2022 αντί για 1/1/2019, θα κοστίσει επιπλέον 95 εκατ. ευρώ.

– Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιτηδευματίες από 1/1/2019 θα κοστίσει επιπλέον 138 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ενσωματώνονται στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ που κυκλοφορεί