«Μην κάνετε πίσω στις μεταρρυθμίσεις». Αυτό το μήνυμα στέλνουν ξανά οι δανειστές στην Αθήνα, δια μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο.

Μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Κοστέλο επιβεβαίωσε ότι η οικονομία βρίσκεται εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί, ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος τυχόν πισωγυρίσματα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα συνέδεσε το γεγονός αυτό με την ιταλική κρίση, επισημαίνοντας ότι είναι ένα «χρήσιμο μήνυμα» για την Ελλάδα η αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων λόγω της αναταραχής ενώ εκτίμησε ότι δεν βοηθάει την προσπάθεια της χώρας για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.

Εύθραυστη κατάσταση

«Η Ελλάδα πέτυχε μια δοκιμαστική πρόσβαση στις αγορές, όμως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη» ανέφερε και τόνισε ότι δεν έχει το περιθώριο να προχωρήσει στην «αντιστροφή μέτρων (policy reversals) που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των θεσμών».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε ότι αναμένει πολιτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου. «Αναμένω πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου» δήλωσε και περιέγραψε τρία επίπεδα: Tην ολοκλήρωση του προγράμματος, το πακέτο των μέτρων που θα εξασφαλίζει βιωσιμότητα του χρέους και το πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα είπε ότι «τα ελλείμματα έχουν μειωθεί, αλλά το χρέος, η ανεργία, τα κόκκινα δάνεια παραμένουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα». Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε ότι «η Ελλάδα αξίζει έπαινο για όσα έχει πετύχει, αλλά αυτό που έγινε σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων είναι το πρώτο βήμα μίας διαδικασίας (…) Σε χώρες που βγήκαν από προγράμματα εμφανίστηκε ισχυρή ανάπτυξη. Και το ίδιο εύχομαι στην Ελλάδα γιατί το αξίζει. Δε θα πρέπει όμως να εκληφθεί αυτό ως ένδειξη ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν».