Τα πάνω – κάτω στην φορολογία των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ θα φέρουν οι αντικειμενικές αξίες οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν ως τις 20 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, μετά από μία δεκαετία κατάρρευσης αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων καθώς η χώρα μας αποκτά δυναμική και αποτελεί τοπ επιλογή για τους επενδυτές.

Η αγορά ακινήτων της Αθήνας βρίσκεται μάλιστα στο επίκεντρο καθώς τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ οι τιμές συνολικά στη χώρα υποχωρούσαν, τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν πως στην πρωτεύουσα σημειώθηκε μέση αύξηση τιμών κατά 5%, που ήταν και η 13η μεγαλύτερη μεταξύ των 44 πόλεων που ερευνήθηκαν από το Ταμείο.

Οι προτάσεις των εκτιμητών

Σοβαρό προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών προκαλούν οι προτάσεις των εκτιμητών καθώς σε 1000 περιοχές προκύπτουν αυξήσεις πάνω από 50%.

Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων καθώς και σε τουριστικές περιοχές.

«Τσουχτερές» αναμένονται οι τιμές στην Μεσσηνία, στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες αλλά λόγω διαφόρων έργων έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά όπως οι περιοχές του Φαλήρου και της Καλλιθέας που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μεγάλα θύματα και τα λαϊκά προάστια όπου οι τιμές ζώνης παραμένουν πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ εδώ και μια 10ετία περίπου.

Σύσταση επιτροπής

Η πρωτοβάθμια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε το έργο της συλλέγοντας όλες τις τιμές που κατέθεσαν οι εκτιμητές και έχει καταλήξει στις οριστικές τιμές σε πάνω από 9.600 ζώνες σε περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια. Όσον αφορά τις υπόλοιπες όπου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που έδωσαν οι εκτιμήτες.

Έτσι, εντός της εβδομάδας αναμένεται να συσταθεί μια νέα επιστημονικής επιτροπή η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να μαζέψει τις διαφορές των εκτιμητών προκειμένου να τις παραλάβει μετά η δευτεροβάθμια επιτροπή η οποία τελικά θα έχει και τον τελικό λόγο. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, της ΤτΕ, των εκτιμητών του Κτηματολογίου.

Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ

Ένα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αλλά να ισχύουν σε δύο δόσεις.

Ένα άλλο σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών είναι να αυξηθεί το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων. Σήμερα με τον εν λόγω φόρο επιβαρύνονται ατομικές ακίνητες περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όριο αυτό να ανέβει στα 250.000 ευρώ.

Στα ύψη φόροι και τέλη

Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν να πάνω κάτω σε φόρους και τέλη.

Στις περιοχές οι οποίες θα δουν αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν παραπάνω Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) θα πάρουν την ανηφόρα, το τεκμήριο της κατοικίας θα φουσκώσει.

Πολλοί φορολογούμενοι θα δουν να αποκλείονται από κοινωνικά επιδόματα (π.χ. πετρελαίου θέρμανσης, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και ενδεχομένως να χάνουν την έκπτωση 50% ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ επειδή με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα μεγαλώσει η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.