Εναν μήνα πριν από την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει έπειτα από πολλά χρόνια για δανεισμό στις αγορές με όρους βιώσιμους, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει πως αυτό θα καταστεί εφικτό. Αξιωματούχος της ευρωζώνης βεβαίωνε χθες από τις Βρυξέλλες ότι ναι μεν έκλεισε η αξιολόγηση και συνεπώς είναι σαφές τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα εντός των προσεχών ημερών, πλην όμως για τα υπόλοιπα οι δανειστές εξακολουθούν να διαβουλεύονται. Ετσι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες αναμένεται να εμβαθύνουν, όχι όμως και να αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που είναι και το βασικό ζητούμενο. Οι οριστικές αποφάσεις θα υιοθετηθούν σε έναν μήνα, στην υπουργική σύνοδο που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ο αξιωματούχος, τονίζοντας πως το μόνο βέβαιο είναι ότι στις 19 Αυγούστου το ελληνικό πρόγραμμα θα περατωθεί και δεν θα υπάρξει άλλο. Σε ό,τι αφορά το χρέος, πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ στις συζητήσεις που είχε ο Πολ Τόμσεν στις Βρυξέλλες και οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν. Αυτή τη στιγμή πάντως κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως οι όποιες αποφάσεις των Ευρωπαίων θα είναι αυτές που επιθυμεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει ενεργά, έστω και στο παρά πέντε, στο ελληνικό πρόγραμμα. Ετσι στις Βρυξέλλες παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια συμφιλίωση με την ιδέα πως η Ελλάδα μπορεί να κατορθώσει να βγει σταδιακά για δανεισμό στις αγορές, ακόμα και αν το ΔΝΤ δεν είναι στην πρώτη γραμμή. Αρκεί η τεχνική συνεισφορά του, σημείωνε χθες ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας βεβαίως πως η πλήρης συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν η άριστη λύση.

Υπό διαβούλευση παραμένουν εξάλλου και τα περισσότερα βασικά θέματα που αφορούν την πορεία της Ελλάδας μετά τα Μνημόνια. Ασαφή παραμένουν το ακριβές ύψος των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα ώς το τέλος του προγράμματος (15-20 δισ.), οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα των εκταμιεύσεων, οι χρήσεις τους κ.ά.

Πότε θα αποφασιστούν όλα αυτά; Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών δεν έκρυβε χθες την ικανοποίησή του για τη δήλωση Τσίπρα περί τέλους των διαπραγματεύσεων πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, αν και ο ίδιος, όπως είπε, ενδιαφέρεται και για τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, ο οποίος, ως γνωστόν, πάντα γίνεται Ιούλιο.