Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι φορολογούμενοι κατά την συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης για να μην δουν «φουσκωμένο» το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.

Η «παγίδα» στο Ε1 φέτος έχει όνομα… Airbnb. Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε2 και τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως το τέλος Ιουνίου για να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Πώς θα δηλωθούν

Οι φορολογούμενοι που το 2017 απέκτησαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb που πρέπει να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 7.

Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.

Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες κατά το φορολογικό έτος 2017. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται από 15% έως 45%.

Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Η παγίδα

Προσοχή! Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν μέχρι 45%. Εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%.