Δήλωσε στη Βουλή ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

ΔΝΤ: «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030»

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2018 13:36 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17/05/2018 15:17 |
ΔΝΤ: «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030»
Αν την άλλη Πέμπτη, που συνεδριάζει το Eurogroup, ή λίγες μέρες αργότερα, δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ' αρχήν από τον Ιούλιο του 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (Φωτογραφία από ΑΠΕ)

«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο ίδιος υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί και αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει μακροχρόνια βιώσιμο» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ θα επανεξετάσει την παραμονή του στο πρόγραμμα εξετάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την ελάφρυνση του χρέους που είχε θέσει ως προϋπόθεση για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 

«Αν στην επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ δοθεί θετικό σήμα τότε θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του ταμείου ώστε να λήξει τον Αύγουστο. Αν δεν δοθούν αυτά που ζητά τότε δεν θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή» ανέφερε. Επίσης πρόσθεσε ότι τον Αύγουστο του 2017 ενέκρινε καταρχήν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο ζητώντας δύο δύο πράγματα: μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και από την ΕΕ να δώσει ελάφρυνση του χρέους. Παραμένει σε εκκρεμότητα η απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών για την έκταση στο βάθος της ελάφρυνσής του χρέους. Τέλος ο ίδιος ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει κάνει λάθη, τα έχει παραδεχθεί τα λάθη του και δεν αποκλείεται στο μέλλον να τα επαναλάβει.