Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για το επερχόμενο Eurogroup – το οποίο θα συζητήσει το θέμα του ελληνικού χρέους – αναφέρεται ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ είναι πρόθυμη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό προϋποθέσεις, γράφει η Handelsblatt.

«Μία αδύναμη ανάπτυξη δεν θα νομιμοποιεί αυτομάτως την Ελλάδα να μην αποπληρώσει το χρέος της», αναφέρει το έγγραφο. Η ρήτρα ανάπτυξης θα ενεργοποιείται μόνο σε συνδυασμό με τακτικές αξιολογήσεις της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, σημειώνεται. Επίσης προτείνεται να υπάρχει και μία ρήτρα αυτόματης διακοπής της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους, σε περίπτωση μη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την άποψη των δανειστών. Επιπλέον, προτείνεται να μη συνδεθεί το σύνολο των ελαφρύνσεων με προϋποθέσεις, ενώ υπάρχει και η σκέψη να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα σταδιακά και με προϋπόθεση την παραμονή της Ελλάδας σε σωστή οικονομική πορεία. Επίσης υπάρχει η σκέψη να μπει ως προϋπόθεση να μην αναιρεθεί καμία από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος του ESM.

Προβληματισμός στο Βερολίνο για το ΔΝΤ

Εκτενής ανάλυση για το ελληνικό ζήτημα και στην εφημερίδα Die Welt, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι, με λογιστικούς όρους τουλάχιστον, δεν «συμφέρει» η συνεισφορά του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης: «Το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ανέρχεται σε 86 δις ευρώ. Σε αυτά το ΔΝΤ θα συμμετείχε πιθανότατα μόνο με 1,6 δισ. Σε αυτή την περίπτωση οι πιστωτές θα είχαν να ζυγίσουν από τη μία πλευρά μία άφεση χρέους περίπου εκατό δις επί συνόλου 330 δις και από την άλλη πλευρά το 1,6 δισ. που προσφέρει το ΔΝΤ, εφόσον δεν δεχθεί να κάνει άλλη παραχώρηση. Ο (υπουργός Οικονομικών Όλαφ) Σολτς βρίσκεται σε ένα δίλημμα που δεν επιλύεται εύκολα. Διότι ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών επιθυμεί να μετεξελίξει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπουργοί θέλουν να απεγκλωβίσουν το ΔΝΤ από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης».

«Ο Σολτς μπροστά στο ελληνικό ζήτημα» επιγράφεται ανάλυση στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στην ομοσπονδιακή Βουλή εντείνεται η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Αθήνα». Και επισημαίνει ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού στο Βερολίνο, υπέβαλε αίτημα να περάσει από έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου οποιαδήποτε, ακόμη και ανεπίσημη, δέσμευση για διευκολύνσεις χρέους προς την Αθήνα». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «ιδιαίτερα το ΔΝΤ εξαρτά τη συμμετοχή του με κεφάλαια στο πρόγραμμα από τη διάθεση των Ευρωπαίων να ελαφρύνουν το άχθος του χρέους κατά τρόπο που η (ανα)χρηματόδότησή του να μην ανακόπτει την οικονομική ανάπτυξη και να μην αποθαρρύνει τους εν δυνάμει πιστωτές».

Φρεγάτες έναντι διευκολύνσεων για το χρέος;

Η εφημερίδα Bild επανέρχεται στην πιθανή πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί αντάλλαγμα για τη στήριξη της Γαλλίας στην υπόθεση του ελληνικού χρέους. Ήδη την Τετάρτη η εφημερίδα είχε αποκαλύψει, στην ηλεκτρονική της έκδοση, ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων θα έθετε το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού στη Βουλή. Στο σημερινό της ρεπορτάζ αναφέρει: «Επί δύο ώρες συζητούσαν οι βουλευτές γι αυτό το ζήτημα. Η αντιπολίτευση προσπαθούσε να σύρει τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς στην Ολομέλεια. Το αίτημα απορρίφθηκε. Όπως απορρίφθηκε και το αίτημα του FDP να απαιτηθεί η συγκατάθεση της Ομοσπονδιακής Βουλής για μία νέα άφεση χρέους».