Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η προσέλκυση 100 δισ. ευρώ στα αμέσως επόμενα χρόνια, επισήμανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκηςαπό το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις». Οαρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην ανάγκη ενός εθνικού στόχου με σύμπνοια στην κεντρική κατεύθυνση της χώρας, επισημαίνοντας ότι «ισχυρή ΝΔ ισοδυναμεί με πολιτική σταθερότητα». Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στη «συμφωνία αλήθειας» της ΝΔ με την επιχειρηματική κοινότητα, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας, της παροχής επιπλέον κινήτρων και της απλοποίησης της γραφειοκρατίας. «Περιμένουμε από εσάς να επενδύσετε, να πληρώνετε τους φόρους σας, να σέβεστε τους εργαζομένους και να φροντίζετε το περιβάλλον» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στο ακροατήριο.

Αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «χρειάζεται αποφασισμένη κυβέρνηση και μια κρατική διοίκηση που θα θέτει τις επενδύσεις ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα» κι έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι λειτουργεί «διστακτικά και μαγκωμένα» χωρίς να ενδιαφέρεται πραγματικά για τις επενδύσεις. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι το δικό του κυβερνητικό σχήμα θα λειτουργεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τους υπουργούς και τους υφυπουργούς αλλά και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που θα επιλέγονται από το κράτος.

Εστιάζοντας στα θετικά οφέλη των επενδύσεων για την κοινωνία, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «είναι επιβεβλημένοι οι υψηλοί ρυθμοί υλοποίησης ενός συνεκτικού σχεδίου επενδύσεων». Απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα και ενδιαφέρουν τους υποψήφιους επενδυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα μας είναι φθηνή ως προς την αξία της γης, το εργατικό δυναμικό –όχι τις ασφαλιστικές εισφορές –κι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της. «Είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε πρώτη πύλη εισόδου για την Κίνα και την Ινδία και αύριο για τις χώρες της Αφρικής, υπάρχει εργατικό δυναμικό που θέλει να ξεφύγει από την κρίση, η χώρα μας προσφέρει σταθερότητα και πολλά άλλα πλεονεκτήματα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σημασία να λειτουργεί ακομμάτιστα η Δημόσια Διοίκηση. «Η ακομμάτιστη Δημόσια Διοίκηση είναι κεντρική πολιτική προτεραιότητα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, ειδικά σε αυτό το κομμάτι, «ήρθε διαφημίζοντας ότι φέρνει το νέο, αλλά συνεχίζει τα λάθη του παρελθόντος».

Την ίδια στιγμή, στη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα την ενέργεια, οι εκπρόσωποι των εταιρειών Protergia της «Μυτιληναίος» και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περιέγραψαν τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις επενδύσεις των επιχειρήσεών τους. Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γεώργιος Σπύρου, αναφερόμενος στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημείωσε ότι η εταιρεία για να κατασκευάσει έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ χρειάστηκε δύο χρόνια, ενώ η αδειοδότησή τους κράτησε δέκα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή έκανε γνωστό ότι εδώ και δύο μήνες έχει υποβάλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για άδεια παραγωγής ρεύματος της νέας μονάδας με φυσικό αέριο που ετοιμάζει η «Μυτιληναίος» και ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση. Η επένδυση, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.