Νέο ρεκόρ αφίξεων φέρνει η φετινή χρονιά στον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με τα στοιχεία των έως τώρα κρατήσεων στους δημοφιλείς προορισμούς, αλλά και τις αυξημένες κατά 18% προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Στόχος όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό είναι στο τέλος του χρόνου η αύξηση της τουριστικής κίνησης να υπερβεί κατά μέσο όρο το 10%, κάτι που ήδη ενισχύεται:

– Από την εικόνα των προκρατήσεων που παρουσιάζουν άνοδο 15%-40% στα τουριστικά πακέτα.

– Από την αύξηση κατά 18% στις προγραμματισμένες πτήσεις προς την Ελλάδα.

– Από τις επιπλέον περίπου 3 εκατ. προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις στα δρομολόγια προς τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ειδικότερα του Sete Intelligence, οι προγραμματισμένες για φέτος αεροπορικές θέσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, στο τέλος Μαρτίου, ήταν περισσότερες κατά 2,978 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση τον φετινό προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών, η εικόνα των βασικών αγορών που αποτέλεσαν το 76% του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2017 είναι ιδιαιτέρως θετική, με όλες σχεδόν τις αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας (λόγω υποτίμησης του ρουβλίου και των σχέσεων με την ΕΕ που πάγωσαν τις κρατήσεις), της Βουλγαρίας και του Βελγίου (οριακή).

ΣΤΟ TOP 10. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Sete Intelligence, η θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των αγορών με ελληνικό ενδιαφέρον βρίσκεται στο top-10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών, με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (25η).

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, την 2η στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ στην γειτονική Ιταλία κατατάσσεται στην 5η θέση. Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Ελλάδας στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (6η), της Γαλλίας (7η) και της Γερμανίας (8η). Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά όσον αφορά τους μεσογειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στο top-5 των κυριότερων προορισμών με εξαίρεση την αγορά της Ρωσίας.

Επίσης, το 2016, σε σχέση με το 2015 η Ελλάδα ανέβηκε:

– Μία θέση ως προορισμός στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Γερμανία. Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Σουηδία.

– Δύο θέσεις στις προτιμήσεις από Ρωσία.

– Τρεις θέσεις στις προτιμήσεις από Ρουμανία.

Υποχώρησε μία θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Πολωνία.

Η ΑΘΗΝΑ. Θετική πορεία καταγράφει για άλλη μια χρονιά και ο προορισμός της Αθήνας. Η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος συνολικά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους έφθασε τα 4 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 8%, με την κίνηση εσωτερικού να παρουσιάζει μείωση (-5,5%) και την κίνηση εξωτερικού να σημειώνει αύξηση (+15,9%). Ειδικότερα, τον Μάρτιο, η αύξηση των επισκεπτών ανήλθε στο 10,4%, φθάνοντας τους 1,52 εκατ. επιβάτες, με τις διεθνείς αφίξεις να έχουν αυξηθεί κατά 18,9%!

«Η Αθήνα καθιερώνεται ως κορυφαίος city break προορισμός στη ΝΑ Ευρώπη. Σε μια πενταετία διπλασιάστηκε η τουριστική κίνηση στην πόλη, η οποία μόνο πέρυσι ανήλθε σε 5 εκατ. επισκέπτες», τόνισε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε το σωματείο Διάζωμα.