Διπλό μέτωπο απολύσεων για τους εργαζομένους της ΔΕΗ ανοίγει με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Και ο ορατός αυτός κίνδυνος, όπως και η ανακολουθία των δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ήταν τα αντικείμενα της επίθεσης που εξαπέλυσαν χθες στη Βουλή εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, συνδικαλιστές της εταιρείας και βουλευτές. Αποδέκτης των πυρών για λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος παρίστατο στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την πώληση των μονάδων και πρόκειται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αύριο Τετάρτη 25 Απριλίου.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, όπως φάνηκε τόσο από τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων και των εργαζομένων όσο και από τις απαντήσεις του ίδιου του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, με την παρούσα μορφή τού νομοσχεδίου δεν διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα όσων απασχολούνται στις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης και της Μελίτης I και θα μεταφερθούν στους νέους ιδιοκτήτες. Πέραν αυτών, όμως, ανοίγει και συνολικότερο θέμα απολύσεων εργαζομένων στις υπόλοιπες δραστηριότητες της Επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τους εργαζομένους που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρείες (η μία θα περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό της Μεγαλόπολης και η δεύτερη τα αντίστοιχα της Μελίτης), οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τη μεταφορά σε αυτές των εργασιακών τους δικαιωμάτων και μετά την πώληση τη διατήρηση για έξι χρόνια των θέσεων απασχόλησης. Γεγονός που σημαίνει οτι μετά την πάροδο της εξαετίας οι νέοι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουνν σε απολύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των δικαιωμάτων πριν από την πώληση των μονάδων, όπως απάντησε ο Παναγιωτάκης στις παρατηρήσεις των φορέων: «Στο τελικό νομοσχέδιο πρέπει να υπάρξει σαφής διατύπωση ώστε οι εργαζόμενοι να διέπονται από τον κανονισμό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας της ΔΕΗ». Θέμα όμως υπάρχει και με τη λήξη της εξαετούς προστασίας των εργαζομένων από τους νέους ιδιοκτήτες: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει νέα διατύπωση και για την αποζημίωσή τους στην περίπτωση που απολυθούν μετά τα έξι χρόνια. Θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένοι» είπε.

ΟΣΟΙ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ. Δρόμος για απολύσεις ανοίγει, όμως, και για όσους μένουν πίσω στη ΔΕΗ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας εμμέσως πλην σαφώς το αποκάλυψε: «Το προσωπικό που θα μείνει πίσω θα απασχοληθεί όπου υπάρχουν κενά. Δεν θα υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό» τόνισε. Αναφέρθηκε δε και στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ετοιμάζει η εταιρεία, λέγοντας πως δεν έχει εκτιμηθεί το ποσό. «Το κόστος θα το επιβαρυνθεί η ΔΕΗ, αλλά θα αποσβεστεί» υπογράμμισε. Η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή επίθεση από φορείς και βουλευτές για την πώληση των μονάδων της εταιρείας. Η πλειονότητα θύμισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδη Μπρουμά: «Στα αφτιά μας ηχούν οι υποσχέσεις για μια ενιαία ΔΕΗ και πως η μικρή ΔΕΗ θα ήταν εθνικό ξεπούλημα. Οποιος το έκανε, λέγατε, θα πήγαινε στα ειδικά δικαστήρια».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης προειδοποίησε την ηγεσία του υπουργείου για ενδεχόμενη απιστία απέναντι στην εταιρεία: «Προσπαθήσατε να κάνετε ένα νομοσχέδιο ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές εις βάρος της ΔΕΗ. Δεν θα έρθουν επενδυτές, και αν βρεθούν θα είναι γιατί ξεπουλάτε κοψοχρονιά» τόνισε ο Αδαμίδης απευθυνόμενος στον Σταθάκη.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης αλλά και οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος. Ο Καρυπίδης, δε, προειδοποίησε και για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ιδιαίτερα καυστικός εις βάρος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν ο Αριστείδης Μπρουμάς: «Αν θέλετε να ξεπουλήσετε κάτι, ξεπουλήστε τα περιουσιακά σας στοιχεία που ξεχνάτε να δηλώσετε και είναι και πολλά» είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας. Οταν, δε, κλήθηκε από τον Σταθάκη να ανακαλέσει, εκείνος αρνήθηκε. Ο υπουργός σχολίασε: «Αφήνω στη μοίρα του έναν πρόεδρο που έχει προβλήματα και μάλλον είναι πολλαπλά».
Από την Κρήτη ξεκίνησαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Ξεκίνησαν από χθες τα προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ και συγκεκριμένα στην Κρήτη.

Χθες το βράδυ ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις αυτόνομες ντιζελοκίνητες μονάδες αλλά και επειδή έπεσαν οι άνεμοι για τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, προχώρησε για μιάμιση ώρα σε ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος. Περιοχές σε όλο το νησί έμεναν εκ περιτροπής χωρίς ηλεκτροδότηση και για διάστημα έως και μία ώρα. Οι διακοπές σημειώθηκαν τις ώρες 20.00-21.30.

Ανάλογα προβλήματα δεν αποκλείεται να σημειωθούν και σήμερα σε περιοχές οι οποίες δεν ηλεκτροδοτούνται από το διασυνδεδεμένο σύστημα και πρόκειται για νησιά.

Η ΔΕΗ πάντως αναμένεται σήμερα να λειτουργήσει με έξι από τις έντεκα συνολικά μονάδες που είχε την Κυριακή δηλωμένες στον Λειτουργό Αγοράς και τον ΑΔΜΗΕ.

Για σήμερα ο προγραμματισμός της ΔΕΗ δείχνει πως θα είναι στο σύστημα οι λιγνιτικές του Αγίου Δημητρίου 4 και 5 και η Καρδιά 4. Η πρώτη και η τρίτη θα παράγουν ρεύμα με χαμηλή ισχύ. Εντός συστήματος θα είναι επίσης και εκείνες με φυσικό αέριο, δηλαδή το Αλιβέρι 5 με υψηλή ισχύ και με χαμηλότερη η Κομοτηνή και το Λαύριο 4.

Οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών και συγκεκριμένα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη, της Ηρων και της Korinthos Power θα είναι κανονικά στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Η πλειονότητα των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ θα είναι κανονικά στην παραγωγή, ενώ διαθέσιμες είναι και οι ΑΠΕ και ποσότητες ρεύματος από εισαγωγές.

Η απεργία της ΓΕΝΟΠ κορυφώνεται αύριο Τετάρτη με την ψήφιση του νομοσχεδίου.