Ρεσιτάλ παροχολογίας με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες καταγράφεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για υποσχέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων διαγραφές δανείων, οφειλών σε Ταμεία, καταβολή αναδρομικών αλλά και παροχή συντάξεων που η απονομή τους καθυστερεί για περισσότερο από δύο χρόνια. Το κρεσέντο παροχολογίας των τελευταίων ημερών από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που έρχονται οι νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις από το 2019, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ: Πρόκειται για αναδρομικά ψίχουλα της τάξης των 55 εκατ. ευρώ που θα επιστραφούν σε 200.000 συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν λανθασμένη παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Η –ορθή –αναπροσαρμογή της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ αναμένεται να γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Πάντως τονίζεται ότι την αναδρομική επιστροφή εισφορών δικαιούνται μόνο το 16% των συνταξιούχων του επικουρικού υπερταμείου (ΕΤΕΑΕΠ).

2. ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΩΗΝ ΟΕΚ: Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2018 έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση οι 82.000 δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Διαγραφή οφειλών, όσων το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000 ευρώ, που αφορά 42.000 από τους 82.000 δανειολήπτες.

– Διαγραφή υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν καταβάλει ήδη το 60%.

– Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που δεν έχουν εισπραχθεί.

3. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΩΝ: Το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση με την οποία θα απαλλαγούν από τις οφειλές που έχουν κυρίως προς το πρώην ΤΕΒΕ οι ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών οι οποίοι εκτός από τις εισφορές που πλήρωναν στο δικό τους Ταμείο (για παράδειγμα, δημοσιογράφοι ή αγρότες) πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές.

5. ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο υπόσχεται τώρα το υπουργείο Εργασίας, στόχος ο οποίος εκτιμάται ως ανέφικτος.

6. ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειώσεις στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία. Στο επίκεντρο της προωθούμενης αλλαγής βρίσκεται η σύνδεση του ύψους του προστίμου με την πρόσληψη του εργαζομένου που ήταν αδήλωτος και η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ αυτού.

7. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ: Επανεξέταση διατάξεων για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας οι οποίες έχουν μειωθεί έως και 60% (εξαγγελία Αχτσιόγλου).

8. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ: Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας κατόπιν εορτής τα δυσβάστακτα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών τους από το 2019.