Η αλυσίδα καφέ Starbucks αποφάσισε να κλείσει 8.000 καταστήματα της εταιρείας στις ΗΠΑ το απόγευμα της 29ης Μαΐου, προκειμένου να εκπαιδεύσει 175.000 υπαλλήλους της για το πώς να αποφεύγουν φυλετικές διακρίσεις. Πρόκειται για την απάντηση της εταιρείας στον σάλο που δημιουργήθηκε μετά τη σύλληψη δύο μαύρων οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάστημά της στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο ανέφερε ακόμη σε ανακοίνωσή της ότι θα παράσχει σχετικό εκπαιδευτικό υλικό και για τους εργαζομένους στα περίπου 6.000 καταστήματα που χρησιμοποιούν με ειδική άδεια το σήμα και τα προϊόντα της Starbucks, τα οποία θα παραμείνουν εκείνη την ημέρα ανοικτά σε τοποθεσίες όπως αεροδρόμια κ.λπ.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται πλέον να αντιμετωπίσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κέβιν Τζόνσον, ο οποίος επιχειρεί να αυξήσει τις πωλήσεις της Starbucks εν μέσω του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Η παρέμβαση αυτή της εταιρείας έγινε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί χρήστες έκαναν λόγο για μποϊκοτάζ μετά το επεισόδιο στη Φιλαδέλφεια.

Το επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν μάνατζερ στο κατάστημα αυτό των ΗΠΑ κάλεσε την αστυνομία για να συλλάβει τους δύο πελάτες, οι οποίοι απλώς κάθονταν σε ένα τραπέζι χωρίς να έχουν παραγγείλει κάτι.

Το ίδιο το αφεντικό της Starbucks ζήτησε συγγνώμη για τις συλλήψεις των δύο ανδρών και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για το συμβάν, το οποίο καταγράφηκε σε βίντεο από πελάτη και κατέληξε στο Διαδίκτυο. Ο μάνατζερ που κάλεσε την αστυνομία στο κατάστημα δεν εργάζεται πια για την εταιρεία, όπως ανακοίνωσαν τα Starbucks, χωρίς όμως να δώσουν άλλες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Φιλαδέλφεια είπε ότι οι Αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τους δύο άνδρες επειδή οι υπάλληλοι των Starbucks τους είπαν ότι αυτοί δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο κατάστημα. Οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι περίμεναν να φτάσει στο κατάστημα ένας φίλος τους. Σύμφωνα με τις Αρχές, όταν έφτασαν στο κατάστημα οι αστυνομικοί, ένας από τους εργαζομένους τούς είπε ότι οι δύο άνδρες ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Ο υπάλληλος όμως αρνήθηκε επειδή δεν είχαν αγοράσει κάτι. Οταν τους ζητήθηκε να φύγουν από το κατάστημα, οι δύο άνδρες αρνήθηκαν με τη σειρά τους να το κάνουν.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι τώρα η εταιρεία καταβάλλει κάθε προσπάθεια να δείξει στον κόσμο ότι το περιστατικό αυτό ήταν μεμονωμένο και όχι κάτι που έχει ξανασυμβεί στα καταστήματα της αλυσίδας καφέ.