Νέο χτύπημα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μία ημέρα μετά τις προβλέψεις για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Δίνοντας στη δημοσιότητα το Fiscal Monitor το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ κάτω από τον στόχο του 3,5% .

Η πρόβλεψη αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και της τέταρτης αξιολόγησης.

Μπορεί το ΔΝΤ να αναθεώρησε προς τα πάνω το φετινό πλεόνασμα (2,2% του ΑΕΠ η φθινοπωρινή του εκτίμηση) αλλά πλέον βασίστηκε σε νεότερα στοιχεία για το 2017 καθώς όπως φαίνεται στην έκθεση του ασπάζεται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι αυτό έκλεισε στο 3,7% του ΑΕΠ .

Εκτιμάται ωστόσο ότι προς το παρόν το Ταμείο δεν πρόκειται να θέσει θέμα πρόσθετων μέτρων για το 2018 παρότι υπάρχει μία απόκλιση που ξεπερνά το 1 δις ευρώ έναντι του στόχου.

Όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει αφενός να εφαρμοστούν όλες οι ψηφισμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και αφετέρου να έλθει νωρίτερα το μειωμένο αφορολόγητο όριο για να μην χαθεί και ο στόχος του πλεονάσματος για το 2019 που τον οριοθετεί στο 3,5%.

Κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει με 650 ευρώ το χρόνο κάθε Ελληνα φορολογούμενο.

Επιπρόσθετα θα επαναδιατυπώσει την θέση του ότι τα «αντίμετρα» δεν θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το 2023.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος το Ταμείο «βλέπει» ότι εφέτος θα διαμορφωθεί στο 191,2% του ΑΕΠ για να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από του χρόνου μέχρι το 165,1% του ΑΕΠ το 2023