Ενα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή, μια μεζονέτα στη Βούλα, δυο γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, ένα οικόπεδο στου Ψυρή. Ολα είναι ακίνητα που ανήκουν σε φορολογούμενους που χρωστούν στην Εφορία και θα τα δουν να βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ, και μάλιστα όσο όσο, ακόμη και κάτω από την εμπορική τιμή αν κηρυχθεί δύο φορές άγονος ο πλειστηριασμός. Το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου θα χτυπήσει για πρώτη φορά σε 25 ημέρες από σήμερα και για την ακρίβεια στις 27 Απριλίου.

Μετά τους κόκκινους δανειολήπτες έρχεται η σειρά όσων χρωστούν στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να ζήσουν τον εφιάλτη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ακόμα και έργα τέχνης ή κοσμήματα μεγάλης αξίας εάν δεν φροντίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου. Η τιμή πρώτης προσφοράς για τα ακίνητα δεν θα είναι πλέον η αντικειμενική αξία, αλλά η εμπορική τιμή. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε εξευτελιστικές τιμές αφού η κατάρρευση της κτηματαγοράς και της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης έχει προσγειώσει τις τιμές των ακινήτων και ειδικά των παλαιών κατοικιών άνω των 20 ετών.

Τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο μετριόνταν στα δάχτυλα. Το 2016 έγιναν 11 και άλλοι 9 το 2017. Αυτό τώρα αλλάζει. Οι πρώτοι 12 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Παρασκευή 27 Απριλίου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακίνητα όλων των ειδών από κατοικίες, γραφεία, αποθήκες, γκαράζ, οικόπεδα. Μέχρι και ακίνητα ιδιοκτησίας του Λάκη Γαβαλά. Ακόμη τρεις πλειστηριασμοί έχουν ανακοινωθεί για τις 16 Μαΐου ενώ κάθε βδομάδα η λίστα θα μεγαλώνει.

Αλλωστε οι φορολογικές Αρχές έχουν από πέρυσι έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών που δεν εκτελέστηκαν. Οι πλειστηριασμοί αυτοί θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες αφού και οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να τρέξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Για να εισπραχθούν απλήρωτοι φόροι και απλήρωτες εισφορές θα εκποιούνται τα πάντα από κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής μέχρι έργα τέχνης και κοσμήματα αξίας.

Τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων θα διενεργούν από το γραφείο τους οι συμβολαιογράφοι που έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Θα διενεργούνται τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα.

Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου που θα εκποιούνται είναι η εμπορική αξία, η οποία θα προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

ΑΡΝΗΣΗ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ. Ωστόσο οι εκτιμητές ακινήτων έχουν ενστάσεις. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που κλήθηκαν από τις Εφορίες προκειμένου να εκτιμήσουν την αξία κάποιου ακινήτου που προγραμματίζεται για πλειστηριασμό και αρνήθηκαν. Οι ιδιώτες εκτιμητές στους οποίους οι φορολογικές Αρχές αναθέτουν να εκτιμήσουν την αξία των ακινήτων που κατάσχονται και εκπλειστηριάζονται δεν συμφωνούν με την αμοιβή που τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών θεωρώντας ότι είναι πολύ χαμηλή για τη εργασία που απαιτείται να γίνει. Μάλιστα έχουν αποστείλει στον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή τις προτάσεις τους σχετικά με τις αμοιβές τους που ξεκινούν από τα 150 ευρώ για ένα διαμέρισμα και φθάνουν μέχρι και 1.000 ευρώ για ξενοδοχειακές μονάδες και βιομηχανικά κτίρια.

Εκποίηση κάτω και

από την εμπορική τιμή

Σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα των οφειλετών θα εκποιούνται σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από τις εμπορικές. Εφόσον γίνουν δυο πλειστηριασμοί και δεν βρεθούν αγοραστές, δηλαδή κηρυχθούν άγονοι, τα ακίνητα θα εκποιούνται σε τιμές πιο κάτω ακόμα και από την τρέχουσα αγοραία αξία. Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι Εφορίες μιλούν ξεκάθαρα για «μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς, εφόσον έχουν διενεργηθεί δύο τουλάχιστον άγονοι πλειστηριασμοί από το Δημόσιο». Η φράση αυτή σημαίνει ότι, ενώ μέχρι το 2017 το Δημόσιο απαγορευόταν να πουλήσει ακίνητο σε πλειστηριασμό σε τιμή κάτω από την αντικειμενική, πλέον μπορεί να το πουλήσει όσο όσο. Αρα τα ακίνητα θα εκποιούνται πλέον ευκολότερα.

Το κερασάκι όμως στην τούρτα είναι ότι την αίτηση για μείωση της τιμής εκποίησης του πλειστηριασμού για χρέη στο Δημόσιο μπορεί να την κάνει και οποιοσδήποτε τρίτος έχει έννομο συμφέρον. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να το προκαλέσει το υπουργείο Οικονομικών να εκπλειστηριάζει όσο όσο τα ακίνητα, ούτε να το ζητήσει ο ίδιος ο οφειλέτης σε περίπτωση που θα ήθελε έτσι να πληρώσει και να γλιτώσει τα χειρότερα, αλλά μπορεί και ο οποιοσδήποτε άλλος έχει έννομο συμφέρον (π.χ. ένας τρίτος ιδιώτης που θέλει να πληρωθεί) να ζητήσει και να πετύχει να βγει το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται από το Δημόσιο σε κατώτερη τιμή και από την εμπορική ακόμα.