Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πραγματοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλης, με στόχο τη διερεύνηση των προοπτικών αναβάθμισης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ο κ. Κουρουμπλής απηύθυνε επενδυτικό κάλεσμα τονίζοντας πως η πολιτική και οικονομική σταθερότητα αποτελούν τα απαραίτητα εχέγγυα για μια πιο «ουσιαστική και σημαντική επενδυτική παρουσία» των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Η ελληνική ναυτιλία διατηρεί σταθερά το προβάδισμα σε όλο τον κόσμο. Ένα κομμάτι της ελληνικής ναυτιλίας συμβάλει στη μεταφορική δραστηριότητα των ΗΠΑ, είτε σε εξαγωγές είτε σε εισαγωγές. Υπάρχει ελληνική εφοπλιστική οικογένεια στη Νέα Υόρκη που έχει και πολύ σημαντική παρουσία στο χρηματιστήριο της πόλης. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός αμοιβαίου οφέλους. Νομίζω ότι η δουλειά που γίνεται διαμορφώνει το απαραίτητο κλίμα που πρέπει να υπάρξει για να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις».

Ο κ. Κουρουμπλής βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας και του New York State University Maritime College, το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και στις άλλες ακαδημίες της χώρας.

«Συνυπογράψαμε μια συμφωνία με τη Σχολή Ναυτικής Εκπαίδευσης της Ύδρας, αλλά και κατ’ επέκταση με όλες τις ακαδημίες μας, όπου θα μπορούν να γίνονται προγράμματα εξ αποστάσεως, καθώς είναι ένα σύστημα το οποίο διαθέτουν τώρα όλες οι ελληνικές ακαδημίες».

Επιπλέον, ο υπουργός Ναυτιλίας επισκέφτηκε και το P&I Club, το ναυτιλιακό φορέα ασφάλισης και αντασφάλισης, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς στη ναυτιλία, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχουν τα προστατευτικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Τραμπ.

Ο κ. Κουρουμπλής ταξίδεψε και στη Φλόριντα, όπου συμμετέχει στην παρέλαση και τους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου της τοπικής ελληνικής κοινότητας, ενώ εκπροσώπησε και την ελληνική κυβέρνηση στην καθιερωμένη δεξίωση που γίνεται στον Λευκό Οίκο για την εθνική μας επέτειο.