Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων για έξι στις δέκα τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα και μειώσεις μόνο για το 23% των περιοχών εισηγήθηκαν οι ιδιώτες εκτιμητές που ολοκλήρωσαν χθες το έργο τους.

Οπως αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, στο 60% των ζωνών παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες. Ειδικά στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις, ενώ αντίθετα οι περισσότερες μειώσεις καταγράφονται σε Μακεδονία και Θράκη.

Η ίδια δικαιολόγησε τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες παρά την κατάρρευση των εμπορικών τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Οπως είπε, οι αντικειμενικές τιμές σε πολλές περιοχές ήταν πολύ χαμηλότερες από τις εμπορικές αξίες. «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές» σημείωσε.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».

Οπως είπε, οι μειώσεις καταγράφονται κυρίως σε περιοχές της επαρχίας, οι μεγαλύτερες παρατηρούνται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις παρατηρούνται στο 34% των ζωνών. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ζώνης έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Οσον αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ που, όπως είπε η υφυπουργός, «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», ανέφερε ότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα» και «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».