Σας γράφαμε τις προάλλες για το ενδιαφέρον της κινεζικής COSCO να αποκτήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Να σας ενημερώσουμε σήμερα ότι ανάλογο ενδιαφέρον φέρεται ότι έχει επιδείξει και η κορεατική Daewoo.

Τύφλα να χει το Χόλιγουντ

Στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος «MED Surveyor». Το σκάφος άρχισε ήδη τις έρευνες σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Λεμεσού. Το «MED Surveyor» μαζί με το «Ocean Investigator» έχουν ναυλωθεί από τον αμερικανικό κολοσσό Εxxon Mobil για τη διενέργεια ερευνών σε τρεις δυνητικούς στόχους γεώτρησης στο Τεμάχιο 10. Οι ΗΠΑ έχουν στην περιοχή και τέσσερα πολεμικά πλοία της ομάδας «Iwo Jima», η οποία περιλαμβάνει τρία αμφίβια πολεμικά πλοία και ένα ακόμη που μεταφέρει την 26η Θαλάσσια Μονάδα, δύναμης 2.500 πεζοναυτών. Για κάθε ενδεχόμενο. Ερευνες για υδρογονάνθρακες είναι όλα τα παραπάνω ή σκηνή από χολιγουντιανή ταινία;

Κολλημένοι με τους φόρους

Μια και ο λόγος για τα ενεργειακά, να προσθέσουμε και μια πληροφορία εσωτερικού ενδιαφέροντος. Τι αναφέρει; Οτι στην προσπάθεια να μην πουληθούν τα ΕΛΠΕ, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τι λέει; «Αντί να αποκρατικοποιήσουμε την εταιρεία, να αυξήσουμε τον φόρο στα καύσιμα (κατά 10%), για να εξασφαλίσουμε τα 500 εκατ. ευρώ της αποκρατικοποίησης». Η επιστολή γράφτηκε περισσότερο για την τιμή των όπλων…

Τι θα γίνει με τα ΕΛΠΕ; Σε πρώτη φάση, θα προχωρήσει ο διαγωνισμός στη βάση της πώλησης στον νέο στρατηγικό εταίρο του 51% της εταιρείας. Ηδη, επ’ αυτού, Δημόσιο και Ομιλος Λάτση, που είναι οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι, φαίνεται να έχουν συμφωνήσει. Ωστόσο, όσοι δεν επιθυμούν την πώληση αφήνουν να εννοηθεί ότι «θα τραβήξει σε μάκρος», υπονοώντας ότι «κάποια στιγμή θα κολλήσει».

Δυσκολιες στισ ηπα για Αρχιεπισκοπή

Στο μη περαιτέρω έχει φτάσει το οικονομικό αδιέξοδο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Οπως μαθαίνουμε, έβαλαν ενέχυρο τα ακίνητά της, έναντι του ποσού των 10.000.000 δολαρίων, για να εξασφαλίσουν ισόποσο δάνειο προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα κίνησης της Αρχιεπισκοπής!

Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Οτι ναρκοθετείται η επόμενη μέρα της Αρχιεπισκοπής, καθώς κάποια στιγμή το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί, αλλά η προοπτική να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια είναι απελπιστικά μικρή. Συνεπώς θα κινδυνεύσει να χάσει ακόμα και τα κτίριά της!

Ο νυν Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρά το προχωρημένο της ηλικίας του (άνω των 90 ετών) δεν δείχνει καμία διάθεση να παραιτηθεί και η όλη κατάσταση οδεύει προς (οικονομικό και όχι μόνο) αδιέξοδο.

Τρεις ημερομηνιες – οροσημο

Συγκρατήστε τρεις κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία:

α. 20-22 Απριλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ

β. 23 Απριλίου, όταν θα δοθούν τα στοιχεία της Eurostat για το πλεόνασμα του 2017

γ. 27 Απριλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Eurogroup της Σόφιας.

Τα events που είναι προγραμματισμένα σε αυτές τις τρεις ημερομηνίες θα κρίνουν πολλά για την επόμενη μέρα της χώρας, καθώς και για τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών.

Αντικειμενικές στο χειρουργείο…

Στα κεντρικά του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας, πάντως, ένα είναι το θέμα που κυριαρχεί. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Πρόκειται για την πιο καυτή πατάτα, η οποία από τα μεσάνυχτα πέρασε από τους εκτιμητές ακινήτων στα χέρια της ειδικής Δευτεροβάθμιας Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με προοπτική να καταλήξει αμέσως μετά στους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Κατερίνα Παπανάτσιου. Μαθαίνουμε ότι και οι δύο θα ήθελαν να αποφύγουν το πικρό ποτήρι να λάβουν αποφάσεις για τις αλλαγές. Ο λόγος είναι ότι οι προτάσεις των εκτιμητών δείχνουν αυξήσεις των τιμών, άρα και των φόρων, στα ακίνητα των λαϊκών συνοικιών. Για αυτό και οι νέες αντικειμενικές αξίες που εισηγήθηκαν οι εκτιμητές κατευθύνονται προς το χειρουργείο και οι παρεμβάσεις θα είναι προσεκτικές με έντονο εκλογικό χρώμα…

Διπλασίασε το «Εξοικονομώ»

Μετά το μπάχαλο, έρχεται η γλύκα. Θα μου πείτε, έφταιγε ο Σταθάκης που κατέρρευσε το σύστημα υποδοχής αιτήσεων για το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»; Αν δεν έφταιγε αυτός, ποιος έφταιγε, αναρωτιέμαι.

Χθες πάντως, το σύστημα δούλευε και ο υπουργός βγήκε περιχαρής πρωί πρωί να ανακοινώσει ότι διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός (από τα 350 εκατ. ευρώ σε 700 εκατ. ευρώ). Σαν να λέμε, «σας ταλαιπωρήσαμε ρε παιδιά, αλλά για δείτε τώρα τι σας δίνουμε»… Λεφτά με τη σέσουλα και οι πύλες του συστήματος θα κλείσουν μόνο όταν εξαντληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια.