Δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας θα επιφέρει, εφόσον υιοθετηθεί, η πρόταση για νέα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίγει το θέμα και στρώνει το χαλί για αύξηση στα όρια καθώς η έκθεσής της αναφέρει ότι Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία είναι στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που θα έχουν σημαντικό πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό.

Σε βάθος χρόνου, ως το 2070 προβλέπουν ότι θα αντιστοιχούν 63 συνταξιούχοι σε κάθε 100 εργαζόμενους, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι αδύνατη η καταβολή συντάξεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το 2070 θα παρουσιάσει η χώρα μας ένα από τους υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης ηλικιωμένων από τον πληθυσμό που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία. Ενώ σήμερα, η αναλογία βρίσκεται στο 33%, ήτοι σε 100 άτομα ηλικίας από 15 έως 64 ετών, αντιστοιχούν 33 συνταξιούχοι, το 2070 η αναλογία αυτή θα εκτιναχθεί στο 63% και συνεπώς για κάθε εκατό ανθρώπους που είναι σε παραγωγική ηλικία για εργασία (15 έως 64 ετών) θα υπάρχουν 63 άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω. Μόνον η Πορτογαλία προβλέπεται ότι θα έχει χειρότερη αναλογία από την Ελλάδα το 2070, ενώ παρόμοια προβλήματα με τη χώρα μας εκτιμάται πως θα έχουν η Κύπρος και η Γερμανία. Για το σύνολο της ευρωζώνης, εκτιμάται ότι το 2070 θα υπάρχουν 52 ηλικιωμένοι ανά 100 Ευρωπαίους σε ηλικία εργασίας, τη στιγμή που το 2016 η αντίστοιχη αναλογία ήταν μόλις 30%.

Έτσι προτείνεται να ληφθούν μέτρα και καθώς δεν τίθεται θέμα νέας μείωσης συντάξεων ή αύξησης των κρατήσεων η συζήτηση που θα γίνει στο επόμενο στάδιο είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το όριο είναι στα 67 για πλήρη σύνταξη και τα 62 έτη για την πρόωρη.

Μια πιθανή αύξηση θα πάει το όριο για την πλήρη σύνταξη στα 70, κάποιοι αναφέρουν τα 70 και 10 μήνες, ενώ ίσως υπάρξει και πλήρης κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ή μεγάλη αύξηση του ορίου (πέντε ή και περισσότερα έτη).

Οι όποιες αλλαγές δεν αφορούν στο 2070, το αντίθετο, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι αφορούν όλους τους εργαζόμενους που σήμερα είναι κάτω από τα 60.