Κοροϊδία χωρίς τέλος με τις επιστροφές των λανθασμένων παρακρατήσεων για το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι. Μετά τις αόριστες υποσχέσεις για την επιστροφή των ποσών αυτών από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, χθες η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι δεν μπορούν να επιστραφούν τα ποσά αυτά στους δικαιούχους αν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022, καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1/1/2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι (εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ αφορούν τον νόμο Κατρούγκαλου) από τις 27 μνημονιακές περικοπές, οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.

Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες στον Σκάι, χαρακτήρισε νομοθετημένη την περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 18% στις συντάξεις το 2019, υποστηρίζοντας ότι θα συνδυαστεί με θετικά αντίμετρα.Τόνισε ότι τα οικονομικά του ΕΦΚΑ έχουν βελτιωθεί και έτσι θα είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες διορθώσεις, ειδικά μετά τη λήξη του Μνημονίου. Διευκρίνισε ωστόσο πως οτιδήποτε αφορά το Ασφαλιστικό προαπαιτεί συμφωνία με την τρόικα και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παρακρατήσεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί.

Στο μεταξύ, όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, αυτή την περίοδο στον ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς (διαφορά ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων). Εντός του 2018 οι νέες συντάξεις θα περάσουν και θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων. Η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές του αποδοχές θα είναι ίδιες ώς και τον Νοέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018, όμως, με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 θα δουν μειώσεις συντάξεων που, βάσει νόμου, θα έχουν όριο το 18%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο 18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό – αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών, καθώς και με την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντάς τη δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Τέλος, τηνΠέμπτη 29 Μαρτίουαρχίζει η καταβολή τωνσυντάξεων του επόμενου μήνα,με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται τηνΤρίτη3Απριλίου.

Ειδικότερα, τοΔημόσιοκαι τοΙΚΑθα καταβάλουν τις συντάξεις στις 29 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη.

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Απριλίου θα πληρωθούν ως εξής:

– ΤοΝΑΤθα καταβάλει τις συντάξεις στις 29 Μαρτίου 2018, ημέρα Πέμπτη.

– ΟΟΑΕΕθα καταβάλει τις συντάξεις στις 2 Απριλίου 2018, ημέρα Δευτέρα.

– ΟΟΓΑθα καταβάλει τις συντάξεις στις 2 Απριλίου 2018, ημέρα Δευτέρα.

– Τα υπόλοιπα Ταμεία τουυπουργείου Εργασίαςθα καταβάλουν τις συντάξεις στις29 Μαρτίου2018, ημέρα Πέμπτη.

Οι προσωρινές συντάξειςΕνόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματοςθα καταβληθούν στις 29 Μαρτίου 2018, ημέρα Πέμπτη.

Οι επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑΕΠ) θα καταβληθούν στις 3 Απριλίου 2018, ημέρα Τρίτη.