Σε συμφωνία για μεταβατική περίοδο 21 μηνών μετά το Brexit κατέληξαν χθες η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με βάση τη συμφωνία, το διάστημα αυτό η Βρετανία θα εφαρμόζει όλους τους κανονισμούς της ΕΕ υπό τη δικαιοδοσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, χωρίς να έχει λόγο σε μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Brexit θα γίνει επίσημα τον Μάρτιο του 2019. Η μεταβατική περίοδος που συμφωνήθηκε θα αρχίσει να ισχύει μετά το Brexit και μέχρι τα τέλη του 2020.

Η μεταβατική αυτή συμφωνία, στην οποία κατέληξαν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο ομόλογός του από την πλευρά της Βρετανίας, θεωρείται πολύ σημαντικό βήμα για την οικονομία, τις αγορές και τις επιχειρήσεις που έχουν πλέον περισσότερες εγγυήσεις ότι δεν θα γίνει άτακτο Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ντέιβις ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική –τουλάχιστον μέχρι να επικυρωθεί σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Ο ίδιος ωστόσο χαρακτήρισε τη συμφωνία αποφασιστική για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να μη φτάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο και να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς όρους. Ο Ντέιβις από την πλευρά του επισήμανε ότι η συμφωνία δίνει πολύ μεγαλύτερη σιγουριά σε επιχειρήσεις και Ευρωπαίους που εργάζονται σήμερα στη Βρετανία.

Σε εκκρεμότητα έχει μείνει το θέμα της Ιρλανδίας. «Δεν έχουμε φτάσει στο τέρμα του δρόμου και μένει πολλή δουλειά να κάνουμε, περιλαμβανομένου του θέματος της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» ανέφερε ο Μπαρνιέ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι έχει χαρακτηρίσει αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας που θα αποκόπτει τη Βόρεια Ιρλανδία από την υπόλοιπη Βρετανία και μετά το Brexit θα την αφήνει να υπόκειται στους κανονισμούς της ΕΕ.

Οι αγορές χαιρέτισαν το ντιλ, με τη στερλίνα να σημειώνει άνοδο και να φτάνει τα 1,40 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Θετικοί ήταν και εκπρόσωποι βρετανών επιχειρηματιών οι οποίοι ζητούσαν να βρεθεί λύση ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Ο γενικός διευθυντής των εμπορικών επιμελητηρίων της Βρετανίας Aνταμ Μάρσαλ χαρακτήρισε τη συμφωνία σημείο καμπής το οποίο περίμεναν πολλές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα. Τώρα οι επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν ευκολότερα στη χάραξη επιχειρηματικής στρατηγικής και να καθορίσουν τις επενδύσεις που θα κάνουν και το προσωπικό που θα απασχολούν για το επόμενο διάστημα, προσέθεσε.

Ο Μπαρνιέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις μελλοντικές τους σχέσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.