Το ευρώ σημείωσε άνοδο μαζί με τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης καθώς οι αγορές αρχίζουν πλέον να θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να εξετάζει ξανά την πορεία των επιτοκίων του ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, όλο και περισσότερα μέλη της ΕΚΤ αρχίζουν να δέχονται ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας δεν φαίνεται να διαφωνούν με τις προσδοκίες που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στις αγορές ότι θα μπορούσε να γίνει αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στα μέσα του 2019, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters. Η συζήτηση μέσα στους κόλπους της τράπεζας έχει πλέον αρχίσει να επικεντρώνεται στην πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επιτόκια μετά το διάστημα αυτό και όχι τόσο σε θέματα που αφορούν την ποσοτική χαλάρωση. Πάντως αρκετά μέλη της τράπεζας εξακολουθούν να επιθυμούν να παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια του ευρώ καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί με αργούς ρυθμούς, ανέφεραν πέντε διαφορετικές πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΥΡΩ.

Το ευρώ ενισχύθηκε χθες λόγω των νέων αυτών προσδοκιών έναντι του δολαρίου. Πωλήσεις εκδηλώθηκαν εξάλλου στα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι πωλήσεις οφείλονται και στο θετικό κλίμα που επικράτησε μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για μεταβατική περίοδο μετά το Brexit. Τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας αυξήθηκαν κατά 3,5 μονάδες βάσης και έφτασαν το 0,61%.

Τα επιτόκια αυτά είχαν υποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε πει ότι η ποσοτική χαλάρωση θα τερματιστεί μόνο όταν η τράπεζα θα είναι σίγουρη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά ανόδου προς το 2%, που είναι και ο στόχος της τράπεζας. Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,1%.