Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά με γοργά βήματα, όπως όλα δείχνουν, για να αλλάξει το καθεστώς φορολογίας των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Οι Βρυξέλλες θέλουν να επιβάλουν φόρο από 1% έως 5% –πιθανώς να καταλήξουν στο 3% –σε εταιρείες όπως η Facebook, η Google και η Apple, με στόχο να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο έσοδα περίπου 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο φόρος αυτός μάλιστα θα επιβάλλεται στα έσοδα που δηλώνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι στα κέρδη. Θα αφορά έσοδα από διαδικτυακές διαφημίσεις, από συνδρομές που πληρώνουν πελάτες για την παροχή υπηρεσιών όπως το Spotify και τις εισπράξεις που βάζουν στα ταμεία τους οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την πώληση δεδομένων των χρηστών σε άλλες επιχειρήσεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον «ψηφιακό φόρο» την επόμενη εβδομάδα. Πριν να ισχύσει το νέο καθεστώς, θα γίνουν πολλές διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αντιδράσεις αναμένονται εξάλλου όχι μόνο από τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά και από χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο οι οποίες προσφέρουν ευνοϊκή, χαμηλή, φορολογία σε πολυεθνικές. Για να περάσει ένας τέτοιος νόμος στην ΕΕ θα πρέπει να ψηφίσουν και οι 28 χώρες του μπλοκ. Η πρόταση για να φορολογηθούν τα έσοδα είχε πέσει στο τραπέζι από τη Γαλλία, κερδίζοντας την υποστήριξη και άλλων χωρών όπως η Γερμανία και η Βρετανία.

Το ακριβές ποσοστό του φόρου και τα έσοδα που πρέπει να έχει μια εταιρεία για να πληρώσει τον φόρο αυτόν δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και μπορεί να αλλάξουν. Προσχέδιο όμως που επικαλέστηκαν χθες οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δείχνει ότι στόχος είναι να επιβληθεί ο φόρος σε εταιρείες με ετήσιο τζίρο 750 εκατ. ευρώ σε όλο τον κόσμο και έσοδα 50 εκατ. ευρώ και άνω στην ΕΕ. Για να καταβάλλουν τον φόρο εταιρείες κοινωνικών δικτύων, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 100.000 χρήστες ή καταναλωτές σε τουλάχιστον μία χώρα της ΕΕ. Μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Amazon μπορεί να εξαιρεθούν εν μέρει από την καταβολή όλου του φόρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Reuters είχε αναφέρει ότι η Κομισιόν εξετάζει τη λύση της φορολόγησης των εσόδων και όχι των κερδών μέχρι να γίνουν διαπραγματεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να βρεθεί τρόπος να φορολογούνται τα κέρδη. Οι ίδιες οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας προτιμούν να βρεθεί συμβιβαστική λύση ώστε να φορολογούνται τα κέρδη και όχι τα έσοδά τους.

Οι προσπάθειες της Κομισιόν για να φορολογηθούν οι πολυεθνικές και ιδιαίτερα οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας γίνονται μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω των φαινομένων φοροαποφυγής –της μεταφοράς κερδών σε χώρες όπου οι φόροι είναι χαμηλότεροι.