Σενάρια πρόωρων εκλογών επανέρχονται στο προσκήνιο σημαίνοντας συναγερμό σε διπλωματικούς κύκλους και ευρωπαϊκές πηγές.

Παρ’ ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019, διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των διεργασιών καταγράφουν τον κίνδυνο «αντάρτικου» από την κυβέρνηση Τσίπρα με επαναφορά της ρητορικής του 2015 όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός έταζε επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και καταβολή 13ης σύνταξης, έχοντας όμως αυτή τη φορά μαξιλάρι διαθεσίμων το οποίο μπορεί να υπερβαίνει έως το καλοκαίρι ακόμα και τα 20 δισ. ευρώ. Κίνδυνος χρεοκοπίας μηδενικός σε άμεσο ορίζοντα, κίνδυνος καταστροφής απόλυτος.

Οι κάλπες στο εφιαλτικό για τους δανειστές σενάριο στήνονται λίγο πριν ή λίγο μετά τα φετινά μπάνια του λαού σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να εκτινάσσονται στα ύψη και τις καταθέσεις να φυλλορροούν.

«Παιχνίδια με πρόωρες εκλογές είναι πολύ επικίνδυνα» αναφέρει με νόημα ευρωπαϊκή πηγή τονίζοντας πως το χρονοδιάγραμμα τήρησης των συμφωνηθέντων από όλες τις πλευρές είναι πολύ στενό. Εως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα. «Κάθε στραβοπάτημα θα κοστίσει», σημειώνει η ίδια πηγή παρατηρώντας πως μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί μόλις 12 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος άλλωστε εκτιμούσε προ ημερών ότι η υλοποίηση των προαπαιτουμένων έως τον Μάιο συνιστά στόχο «εφικτό αλλά δύσκολο». Ο εφικτός αλλά δύσκολος στόχος έχει ήδη αρχίσει να μπάζει νερά. Πηγές των δανειστών αναφέρουν πως έχει ξεκινήσει να γίνεται ένας διαχωρισμός των 88 προαπαιτουμένων τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν ικανοποιηθεί ούτε έως τον Αύγουστο της καταληκτικής ημερομηνίας και «θα πακεταριστούν στο μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων».

Στις «ουρές» αυτές, όπως χαρακτηρίζονται, περιλαμβάνονται κυρίως οι προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις, στα ερωτηματικά παραμένουν οι τοποθετήσεις νέων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο ή ενδεχομένως και η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, στα αδιαπραγμάτευτα στοιχεία το μαχαίρι στις συντάξεις και το αφορολόγητο, ενδεχομένως πακέτο το 2019. Το τρίτο Μνημόνιο θα έχει λήξει τυπικά, αλλά ουσιαστικά θα συνεχίζεται, ενώ η «καθαρή έξοδος» έχει ήδη σβηστεί από τον χάρτη.