«Δύσκολο αλλά εφικτό» χαρακτήρισε χθες αξιωματούχος των Βρυξελλών τον στόχο ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης έως τον Μάιο, μεταθέτοντας και επισήμως τις συζητήσεις αναφορικά με το χρέος για το Eurogroup της 26ης Απριλίου στη Σόφια. Χρονοδιαγράμματα, στρατηγική εξόδου, αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλά και η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης συζητήθηκαν χθες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Την ίδια ώρα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επέμεινε στο δίπολο «μεταρρυθμίσεις και χρέος», κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από το ενδεχόμενο λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης, ενώ στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να χτίζει γραμμές άμυνας με ασκήσεις σταδιακής επανόδου στις αγορές.

Η πτώση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από έντονα ανοδική κίνηση, επιτρέπει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου επανέκδοσης ετήσιων εντόκων γραμματίων, οκτώ χρόνια μετά την απόσυρσή τους από την αγορά. Η τελευταία φορά ήταν τον Απρίλιο του 2010, με κόστος 4,85%, ενώ η επανέκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων αναμένεται να γίνει με κόστος πέριξ του 1,5%.

Προς το παρόν, οι δανειστές επικεντρώνονται στην υλοποίηση των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, μεταθέτοντας για αργότερα τις αποφάσεις για χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία και μορφή εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα. Οπως ανέφερε χθες ο ευρωπαίος αξιωματούχος, η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με στόχο να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.

Η χρονική μετάθεση των αποφάσεων για τα κρίσιμα θέματα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος συνδέεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, με τις καθυστερήσεις στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και την αδυναμία –μέχρι τώρα –εξεύρεσης κοινού τόπου με το ΔΝΤ αναφορικά με το χρέος.

Οι συζητήσεις για το χρέος συνεχίζονται, ανέφερε χθες ο Τζέρι Ράις αρνούμενος να κάνει «εικασίες», όπως είπε, αναφορικά με το εάν θα υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης ή μη μετά το τρίτο Μνημόνιο. «Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητα συστατικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM» δήλωσε. Ερωτηθείς για την πιθανότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήση αδιάθετων κεφαλαίων του ESM, αρκέστηκε σε μία γενική τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία «πάντα θα υποστηρίζουμε μέτρα τα οποία θα ελαφρύνουν το χρέος κρατών-μελών μας».