Με ένα «μαξιλάρι» διαθεσίμων το οποίο αγγίζει ήδη τα 15 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να αποκρούσει τυχόν πιέσεις για τη λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης, όταν έρθει η ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα του τρίτου Μνημονίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από αυτά τα κεφάλαια ένα ποσό της τάξεως των 4,3 δισ. ευρώ έχει κατατεθεί στις εμπορικές τράπεζες και αναμένεται σταδιακά να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ιδίως εάν η λήξη του προγράμματος επιφέρει και απώλεια της δυνατότητας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω της ΕΚΤ, με τη χρήση του λεγόμενου waiver.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια, τα οποία προέρχονται από το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους, τις εκδόσεις ομολόγων και τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, βρίσκονται κατατεθειμένα στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως κατά την πρόσφατη συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο Γιάννης Στουρνάρας όχι μόνο δεν έφερε αντίρρηση στη σταδιακή αύξηση των τοποθετήσεων κεφαλαίων στις συστημικές τράπεζες, αλλά εμφανίστηκε υπέρμαχος αυτής της προοπτικής, η οποία θα τονώσει τη ρευστότητα του συστήματος. Πηγές με γνώση των διεργασιών αναφέρουν πάντως πως τα βήματα αύξησης των κεφαλαίων που τοποθετούνται σε λογαριασμούς των εμπορικών τραπεζών (με απόδοση λίγο χαμηλότερη από το 1% έναντι μηδενικής απόδοσης στην ΤτΕ) θα πρέπει να γίνουν με περισσή προσοχή ώστε να μην υπάρξει απότομη μείωση του δανεισμού τους μέσω ELA, η οποία θα μπορούσε να αντιστραφεί σε περίπτωση ουσιαστικής επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές τους επόμενους μήνες.

ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΕLA. Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Εκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) έχει μειωθεί δραστικά το τελευταίο δωδεκάμηνο από 46,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017, σε 19,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Το «μαξιλάρι» διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να αυξηθεί κατά επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ εντός του Μαρτίου με την εκταμίευση της δόσης του ESM μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή με την οποία θα καθίσταται απολύτως ξεκάθαρη η υποχρεωτικότητα κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στον Ενιαίο Λογαριασμό του Κράτους.

Οι υπέρμαχοι της διάταξης αυτής υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους αλλά και κεντρική διαχείρισή τους, την ώρα που στον αντίποδα διατυπώνονται απόψεις σύμφωνα με τις οποίες το «σκούπισμα» των διαθεσίμων αυτών στεγνώνει τους φορείς από ρευστότητα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος ικανού να παρέχει εγγυήσεις στις αγορές και τους δανειστές ότι υπάρχει εξασφάλιση των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ορίζοντα που σύμφωνα με ορισμένες πηγές θα φτάνει έως και το τέλος του 2020.

Χθες, μέσω κύκλων, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε «ευσεβείς πόθους που όταν μεταλλάσσονται σε είδηση απογοητεύουν μόνο τους ποθούντες», πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και αφορούσαν πιθανή τεχνική παράταση του τρίτου Μνημονίου έως το τέλος του έτους. Ευρωπαϊκές πηγές την ίδια ώρα δήλωναν πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην ατζέντα αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη.