Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζουν οι τράπεζες στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αναφορικά με την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η κυβέρνηση εγκαταλείπει το αρχικό της σχέδιο και επεξεργάζεται τώρα διάταξη που θα αφορά την υπαγωγή σε ρύθμιση 120 δόσεων μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, η εξέλιξη αυτή ήρθε ως σολομώντεια λύση αφού η αντίδραση των τραπεζών έθετε σε κίνδυνο την όλη διαπραγμάτευση, καθώς υποστήριξαν ότι το άνοιγμα σε οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του μηχανισμού και θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις τις διαδικασίες.

Ωστόσο, από την πλευρά της η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι θα πρέπει όλοι οι οφειλέτες να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, προχωρά στην επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για επιχειρήσεις με χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία και ΕΦΚΑ) που είναι κάτω των 20.000 ευρώ, ώστε οι τράπεζες στη συνέχεια να ρυθμίζουν οι ίδιες και χωρίς καμία άλλη εμπλοκή τα χρέη που τους αναλογούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το στοίχημα είναι όσον αφορά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που εξαιτίας της κρίσης δεν κατάφεραν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους το προηγούμενο διάστημα, να μη βγουν από την αγορά οι βιώσιμες και να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, κάθε λουκέτο μεταφράζεται σε χαμένες θέσεις εργασίας. Τόνιζαν μάλιστα ότι μπορεί το ποσό των 20.000 ευρώ να θεωρείται χαμηλό, ωστόσο για εκατοντάδες επιχειρήσεις μπορεί να είναι ποσό που δύσκολα μπορεί να εξυπηρετηθεί και για λόγους ισότητας θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία της αποπληρωμής σε έως 120 δόσεις και σε αυτές.

Να σημειωθεί ότι στο διάστημα από 3 Αυγούστου έως και 1 Μαρτίου, κατά τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έχουν συνολικά αρχίσει τη διαδικασία ένταξης στον Εξωδικαστικό 27.093 επιχειρήσεις. Από αυτές οι 9.079 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλος εργασιών, λογιστικό σύστημα κ.λπ.).

Ηδη έχει πιστοποιηθεί ότι 4.374 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ενώ 632 υπέβαλαν οριστικά αίτηση, με τις 186 αιτήσεις να αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης και στις 446 να εμπλέκονται περισσότεροι πιστωτές.