Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στο τέλος Μαρτίου να μην είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ζητήσει νέα πίστωση χρόνου από τους δανειστές.

Οι εκτιμητές θα πρέπει παραδώσουν τις προτάσεις τους έως τις 15 Μαρτίου όπως προβλέπει η σχετική απόφαση και το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεσή του μόλις δύο εβδομάδες για να οριστικοποιήσει τον κατάλογο που θα επηρεάσει πάνω από 20 φόρους.

Όμως, οι περισσότεροι εκτιμητές αναφέρουν ότι δεν θα προλάβουν να έχουν έτοιμες τις εισηγήσεις μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, μια εξέλιξη που θα αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τη διαδικασία.

Το να εγκριθεί από τους δανειστές μια ακόμη παράταση στην ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών φαντάζει αυτή τη στιγμή ως εξαιρετικά πιθανό σενάριο καθώς δεν υπάρχει και ουσιαστικός λόγος οι νέες τιμές να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η αξίωση που έχουν θέσει οι θεσμοί είναι οι νέες τιμές να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ούτως ή άλλως, η εκκαθάριση δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τον Αύγουστο οπότε είτε Μάρτιο ανακοινωθούν οι νέες τιμές ζώνης είτε τέλος Απριλίου, δεν έχει καμία απολύτως διαφορά. Όσον αφορά στις αγοραπωλησίες και στις δωρεές- κληρονομιές είναι δεδομένη η απόφαση οι φόροι να υπολογίζονται επί των αξιών από τη δημοσίευσή τους.

Επίσης, όσο περισσότερο καθυστερούν οι νέες αξίες, τόσο περισσότερα έσοδα κερδίζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να μην προχωρήσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς οι νέες τιμές ζώνης που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές ακινήτων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πλασματικές αφού όπως λένε υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει γίνει ούτε μια αγοραπωλησία ακινήτου αλλά δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μια πολυκατοικία.

Έτσι, οι στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων θα διατηρηθούν μέχρι την επόμενη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και οι φορολογούμενοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα σε τιμές που δεν θα έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εκτιμητές θα πρέπει να εισηγηθούν αυξήσεις στις φθηνές, κυρίως λαϊκές περιοχές (Κερατσίνι, Πέραμα, Δραπετσώνα, Ελευσίνα) και μείωση στις άλλοτε ακριβές περιοχές. Ωστόσο, με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών να είναι ανοιχτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων να φουσκώσουν υπέρογκα το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι και κυρίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες. Από τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές ζώνης που θα προτείνουν οι εκτιμητές δεν είναι δεσμευτικές και θα συγκριθούν με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα είναι περιορισμένες και δεν θα ανατρέπουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ.