Αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και για την ολοκλήρωση των stress tests από τις τράπεζες εμφανίστηκε χθες στη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Νίκος Καραμούζης.

Η μεγάλη πρόκληση, όπως τόνισε ο Καραμούζης, «είναι εάν θα υπάρξουν μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης». Οι προϋποθέσεις αυτές είναι «καθαρή απάντηση για τις τράπεζες, με ολοκλήρωση των stress tests, καθαρή απάντηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, πλήρης άρση των capital controls», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Επεσήμανε ότι το σημείο εκκίνησης των φετινών stress tests είναι πολύ καλύτερο σε σύγκριση με την προηγούμενη δοκιμασία το 2015 και εμφανίστηκε καθησυχαστικός εξηγώντας ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες να αποδείξουν την καλή οικονομική τους κατάσταση. Μάλιστα αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε ότι το 62% του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει εγγυήσεις κυρίως από το real estate ενώ οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν σημαντικές βελτιώσεις με τα κόκκινα δάνεια στο δ’ τρίμηνο.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΟΚ. Από την πλευρά του ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρόεδρος της Postbank Βουλγαρίας Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση όπως και να συνεχιστεί η σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών», υπογραμμίζοντας ότι αν δεν επιδειχθεί η αναγκαία σοβαρότητα «από εδώ και μπρος κινδυνεύουμε να πισωγυρίσουμε με ολέθρια αποτελέσματα». Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σημείωσε ότι η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην Ευρώπη και χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ και μόνιμο υπερδιπλασιασμό του ποσοστού των επενδύσεων οι οποίες έχουν πέσει στο 12% του ΑΕΠ από το 24% που ήταν προ κρίσης.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι εργαλείο για την αποκατάσταση της πιστωτικής κουλτούρας στη χώρα ανέφερε στην τοποθέτηση του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σημειώνοντας ότι το οικονομικό κλίμα εμφανίζεται βελτιωμένο καθώς και ότι οι τράπεζες βρίσκονται για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια σε θετικό περιβάλλον. Οπως είπε η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ «αποτελεί σηματωρό το γεγονός ότι το 2017 οι ελληνικές τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα για πρώτη φορά από το 2014». Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τόνισε ότι υπάρχει αγορά. «Θα πουλήσουμε το πρώτο πακέτο δανείων σύντομα. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, είμαι αισιόδοξος».