Μεγάλη συμφωνία αξίας 15 δισ. δολαρίων για την πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο έκλεισε το Ισραήλ, σηματοδοτώντας εκ νέου τις προοπτικές που έχουν τα κοιτάσματα στην περιοχή αυτή της Μεσογείου.

Η Noble Energy και η Delek Drilling από το Ισραήλ θα προμηθεύσουν την αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings με 64 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο μέσα σε μία δεκαετία. Πρόκειται για φυσικό αέριο που θα προέλθει από τα κοιτάσματα Tamar και Leviathan.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία αυτή που εκτός από οικονομικές έχει και σημαντικές πολιτικές και στρατηγικές προεκτάσεις. Με το ντιλ αυτό οι δύο πλευρές ελπίζουν να ενισχύσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να αναδειχθούν σε σημαντικούς ενεργειακούς κόμβους στην περιοχή.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχουν υπογράψει το Ισραήλ με την Αίγυπτο μετά τη συμφωνία για ειρήνευση του 1979. Το ντιλ αυτό πάντως αποτελεί πρόκληση για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι η χώρα θα γίνει αυτάρκης στον τομέα της ενέργειας.

Μέχρι το 2014 η Αίγυπτος εξήγε περισσότερη ενέργεια από όση εισήγε. Από εκείνη τη χρονιά και μετά όμως η μεγάλη αύξηση στην εσωτερική ζήτηση για φυσικό αέριο ανάγκασε το Κάιρο να κάνει περισσότερες εισαγωγές ενέργειας. Η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος Ζορ φυσικού αερίου δημιούργησε ελπίδες ότι η Αίγυπτος θα καταφέρει να γίνει ξανά αυτάρκης στον τομέα αυτόν, αλλά η κυβέρνηση του Αλ Σίσι αποφάσισε να προχωρήσει σε συμφωνία με το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να κάνει την Αίγυπτο μεγάλο ενεργειακό κόμβο μεταφοράς ενέργειας με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών.

Η παραγωγή στο Tamar ξεκίνησε το 2013. Η παραγωγή στο Leviathan αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του 2019 έπειτα από συνεχείς καθυστερήσεις. Το κοίτασμα Leviathan βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα και ανακαλύφθηκε το 2010. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο από το Tamar πρόκειται, σύμφωνα με τη συμφωνία, να αρχίσουν μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Επίσης δεν έχει καθοριστεί ακόμη μεταξύ των δύο πλευρών ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο.

Στο παρελθόν η ροή φυσικού αερίου προς την αντίθεση κατεύθυνση, από την Αίγυπτο προς το Ισραήλ, είχε εμποδιστεί από επιθέσεις παραστρατιωτικών και ισλαμιστών στη Χερσόνησο του Σινά. Τώρα μια πιθανή οδός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο θα μπορούσε να είναι μέσω της Ιορδανίας, η οποία ήδη συνδέεται με το ενεργειακό δίκτυο της Αιγύπτου. Σε αυτή την περίπτωση θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών αυτών της περιοχής.