Γεράκι ή περιστέρι; Υπέρμαχος του τερματισμού του προγράμματος υπερβολικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή συνεχιστής τής μέχρι τώρα πορείας της ΕΚΤ; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που αφορά τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος τώρα που άνοιξε ο δρόμος για να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της ΕΚΤ.

Ο μόνος μεγάλος ανταγωνιστής του για το πόστο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν, εγκατέλειψε χθες την κούρσα. Η ανακοίνωση αυτή από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την παρέμβαση της Γερμανίας υπέρ του Ντε Γκίντος.

Στο χθεσινό Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου ανακοίνωσε ότι ο Λέιν αποσύρεται από την ψηφοφορία, ώστε να υπάρχει ομοφωνία για τη θέση του αντιπροέδρου. Ταυτόχρονα ο εκτελών χρέη υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφραζε τη στήριξή του στον Ντε Γκίντος χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετική επιλογή» για τη θέση του αντιπροέδρου. Στη συνέχεια το Eurogroup εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «στηρίζει την υποψηφιότητα του Λουίς ντε Γκίντος» για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ. Ο Ντε Γκίντος θα αποχωρήσει από τη σημερινή του θέση για να γίνει αντιπροέδρος της ΕΚΤ.

Η θητεία του απερχόμενου αντιπροέδρου της ΕΚΤ, του Πορτογάλου Βίτορ Κονστάνσιο ολοκληρώνεται στα τέλη του Μαΐου και ήταν κοινό μυστικό ότι η Ισπανία ήθελε εδώ και περίπου έξι χρόνια να καταλάβει μια από τις πιο σημαντικές θέσεις στην ηγεσία της ΕΚΤ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται όμως να έχει κι άλλες επιπτώσεις. Η τοποθέτηση ενός Νοτιοευρωπαίου στη θέση της αντιπροεδρίας της κεντρικής τράπεζας ανοίγει τον δρόμο για τη διαδοχή του προέδρου Μάριο Ντράγκι από έναν Γερμανό: τον σημερινό επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν ή ακόμα και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για να κριθεί οριστικά η θέση αυτή, αλλά με τη θητεία του Ντράγκι να λήγει επίσημα το 2019 οι παρασκηνιακές συζητήσεις έχουν αρχίσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Ντε Γκίντος όσο και ο Λέιν ως υποψήφιοι για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ πέρασαν από κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί η προϋπηρεσία του Λέιν ως κεντρικού τραπεζίτη φαίνεται ότι είχε μεγάλη βαρύτητα για τους ευρωβουλευτές οι οποίοι φέρεται να εξέφρασαν την προτίμησή τους γι’ αυτόν. Το Ευρωκοινοβούλιο όμως δεν έχει δικαίωμα βέτο στη διαδικασία επιλογής στελεχών της ΕΚΤ και όπως όλα δείχνουν η απόφαση ήταν τελικά καθαρά πολιτική. Για να γίνουν αλλαγές στην ηγεσία της ΕΚΤ θα πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Μάρτιο.

Η ΕΚΤ βρέθηκε αυτές τις μέρες στο προσκήνιο για έναν ακόμη λόγο. Η Λετονία ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ιλμαρς Ριμσέβικς συνελήφθη με κατηγορίες για δωροδοκία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Επίσης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι διέταξε την ABLV, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας, να αναστείλει κάθε είδους πληρωμές επειδή οι ΗΠΑ την κατηγορούν για ξέπλυμα χρήματος και συναλλαγές που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για χωριστή υπόθεση από αυτή του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.