Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν περισσότερα μετρητά από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τώρα όμως αυτό φαίνεται σταδιακά να αλλάζει, καθώς όλο και περισσότεροι κάτοικοι της χώρας αυξάνουν τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας, της Μπούντεσμπανκ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποίησε το Reuters, πέρυσι με μετρητά έγινε το 47,6% όλων των συναλλαγών στη Γερμανία. Πρόκειται για μείωση του σχετικού ποσοστού, αφού πριν από τρία χρόνια ήταν 53,2%.

Αυτό αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο πλαστικό χρήμα. Με κάρτες έγινε πέρυσι το 39,4% όλων των συναλλαγών, ενώ το 2014 το 33,4%, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία. Αύξηση σημείωσαν επίσης οι συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου, οι οποίες όμως παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, καθώς δεν ξεπέρασαν το 3,7% επί του συνόλου.

ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ. Οι λαοί της Ευρώπης που χρησιμοποιούν μετρητά περισσότερο από κάθε άλλον είναι οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, σύμφωνα με έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει στα τέλη του 2017 η ΕΚΤ. Η έρευνα της Μπούντεσμπανκ έδειξε επίσης ότι για τους περισσότερους Γερμανούς η χρήση των μετρητών είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μάθουν στα παιδιά τους την ορθή χρήση του χρήματος και τον έλεγχο των δαπανών. Είναι ενδεικτικό ότι παλαιότερο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης να καταργηθούν οι πληρωμές με μετρητά για ποσά άνω των 5.000 ευρώ είχε προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές μάλιστα είχαν προέλθει όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από την ίδια την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Μεγάλες αντιδράσεις επίσης εκδηλώθηκαν στη Γερμανία όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση για την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ. Μόνο τρεις στους δέκα Γερμανούς πιστεύουν ότι η κατάργηση χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας θα συμβάλει στην καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.