Εκατόν είκοσι ημέρες – φωτιά θα μεσολαβήσουν από την επιστροφή των δανειστών στην Ελλάδα έως την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου επιτήρησης που ετοιμάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα: να έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, να έχει διαμορφωθεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και ενισχυμένης εποπτείας καθώς και ο οδικός χάρτης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Θεωρείται ένα κολασμένο τετράμηνο κατά το οποίο αναμένεται να δοκιμαστούν και οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης.

Οι διαβουλεύσεις για το νέο μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα έχει ορίζοντα τετραετίας και το χρέος εντείνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις ήδη ασταθείς αγορές, ενώ την τελευταία λέξη αναμένεται να πει η νέα γερμανική κυβέρνηση.

ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Το πλαίσιο με τους όρους της μεταμνημονιακής περιόδου θα αρχίσει να διαμορφώνεται με την έλευση του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου. Κριστίν Λαγκάρντ και Κλάους Ρέγκλινγκ στέλνουν ήδη τα μηνύματά τους στην Αθήνα και σπεύδουν να προλάβουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «καθαρής εξόδου» που θα συνοδεύουν το τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι υπό επιτήρηση, λέει ξεκάθαρα η Κριστίν Λαγκάρντ. «Υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. Μπορώ να καταλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το πανηγυρίσει αυτό ως τη χειραφέτησή της» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη «Süddeutsche Zeitung», για να προσθέσει με έμφαση ότι η χώρα «θα συνεχίσει να είναι υπό επιτήρηση, θα πρέπει να ακολουθεί τους συμφωνημένους κανόνες». Οπως είπε, «οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουν έννομο συμφέρον να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιεί ό,τι έχει υποσχεθεί».

Περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του δημόσιου τομέα συνιστά στην Αθήνα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Augsburger Allgemeine» δηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει ακόμη κι άλλα. «Θα ήταν κρίμα εάν οι μέχρι τώρα πρόοδοι ατονήσουν στο τέλος του προγράμματος» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Από την ελληνική πλευρά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί «σφιχτή» εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, επιμένοντας παράλληλα ότι οι ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων δεν είναι βάσιμες κι ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά της. Ο ίδιος ωστόσο παραδέχεται πως μπορεί να τεθούν όροι στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θεωρεί ότι το νέο σχέδιο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η Αθήνα τον Απρίλιο θα καθησυχάσει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ουάσιγκτον. «Θέλουμε όσο πιο καθαρή έξοδο γίνεται» δήλωσε στους «Financial Times», για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση στην Ευρώπη για να προσφερθεί στην Ελλάδα επιπλέον γραμμή πίστωσης, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιούνιο πως η Ελλάδα θα πρέπει να χτίσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 18 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους που έχει να κάνει τους επόμενους 18 μήνες. Με το μαξιλάρι αυτό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προλάβει ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» στις αγορές.

Σύμφωνα πάντως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της». Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ανέφερε ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, αν και, όπως είπε, υπάρχουν και άλλες ιδέες.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Για την ώρα, οι προβολείς πέφτουν στην τέταρτη αξιολόγηση, η οποία μόνο περίπατος δεν θα είναι, αφού συνοδεύεται με έναν βαρύ όγκο 88 προαπαιτουμένων που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο αλλά και τον σχεδιασμό για τη μεταμνημονιακή εποχή και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι δανειστές αναμένεται να ασκήσουν σκληρό πρέσινγκ στην Αθήνα επιδιώκοντας να επιτευχθεί «συνολική συμφωνία» για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Το χρονοδιάγραμμα που καλείται να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά απαιτητικό και σφιχτό. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι επικεφαλής του κουαρτέτου αποφάσισαν να επισπεύσουν την άφιξή τους στη χώρα μας για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία, αντί για τα μέσα Μαρτίου, θα ξεκινήσει στις 26 Φεβρουαρίου. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και εν συνεχεία στις 26 Φεβρουαρίου θα καταφθάσουν για ολιγοήμερη επίσκεψη οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), αλλά και ο Πίτερ Ντόλμαν, ο νέος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που αντικατέστησε την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα μέτρα και προμηνύεται δυσκολότερη από την τρίτη, όχι μόνο λόγω του περιορισμένου χρόνου και των κρίσιμων θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα (κατάρτιση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, stress tests στις ελληνικές τράπεζες, διαπραγματεύσεις για χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία), αλλά και επειδή περιλαμβάνει νέα μέτρα, όπως:

– Η απόφαση για τον χρόνο ενεργοποίησης της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Τον Μάιο, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι θα κρίνουν αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά ή θα απαιτηθεί να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019 (αντί για το 2020).

– Ο επανυπολογισμός των συντάξεων που θα πρέπει να γίνει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενόψει του νέου «μαχαιρώματος» που θα υποστούν το 2019.

– Η διασφάλιση της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα επεκταθούν και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο το αργότερο από την 1η Μαΐου.

– Η ταχύτερη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.

– Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τον Μάιο θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξακολουθήσει να αποφέρει στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

– Η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά στο τέλος Ιουνίου.

– Η κατάθεση του νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εντός του τρέχοντος μηνός.

– Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση σε: ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ελληνικό.

Οσον αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η υποομάδα του ΕuroWorking Group (EWG), η οποία έχει αναλάβει την τεχνική μελέτη στη βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη, συνεχίζει να δουλεύει πάνω στη νέα φόρμουλα, η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα (σε «Β» από «-Β»), προβλέπει ελάφρυνση του χρέους που κατέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) υπό προϋποθέσεις και μια «υβριδική έξοδο» της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο.

Eurogroup

Κάντε πλειστηριασμούς για να ξεπαγώσει η δόση

Πρώτα θα τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και μετά θα ξεκλειδώσει η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα μέσα Μαρτίου. Το τελεσίγραφο αυτό έστειλαν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους, όπου υπήρξε επίσης ένταση μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για την απόδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου.

Το φραστικό επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση, ενώ και στην έκθεση προόδου που παρουσιάστηκε στο Eurogroup επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στους στόχους για το προαπαιτούμενο αυτό. Το σχόλιο του Μάριο Ντράγκι προκάλεσε την έκρηξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων, με πηγές να αναφέρουν ότι ο έλληνας υπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να πει τι ακριβώς εννοεί, π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα. Ερωτηθείς για την ένταση μεταξύ Ντράγκι και Τσακαλώτου, ο Μάριο Σεντένο αρκέστηκε να πει ότι «κάποιες φορές έχουμε ζωντανές συζητήσεις. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πηγαίνουμε καλά με το ελληνικό πρόγραμμα και έγινε τεράστια δουλειά από τις ελληνικές Αρχές».

Ο Μάριο Ντράγκι όμως δεν έμεινε μόνο στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά σχολίασε και την πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων που, όπως είπε, αντί να μειωθεί η απόδοσή τους, όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αν και χαιρέτισαν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, δεν έδωσαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ καθώς απομένουν δύο προαπαιτούμενα από τα 110 συνολικά: οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και το Ελληνικό. «Η μπάλα περνά μετά στη δική μας πλευρά» είπε ο Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι για την εκταμίευση θα χρειαστεί το πράσινο φως από τα εθνικά Κοινοβούλια, ενώ σημείωσε ότι η τεχνική δουλειά στο χρέος έχει ήδη αρχίσει.

ΓΙΑ ΜΑΡΤΙΟ Η ΔΟΣΗ. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προέβλεψε από την πλευρά του ότι η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό αναμένεται έως τα τέλη του μήνα, ενώ η διαδικασία για την εξομάλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει και θα εξεταστεί τις προσεχείς εβδομάδες. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι τα 5,7 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να εκταμιευτούν πριν από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ενώ η επιπλέον υποδόση για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων θα ακολουθήσει, αν έχουν πιαστεί οι νέοι στόχοι. Για το χρονοδιάγραμμα ωστόσο ο Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να σημειώσει ότι σε ό,τι αφορά το χρέος ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι έως το Eurogroup του Μαΐου.