Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα δύο βασικά προαπαιτούμενα που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με έκθεση που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καθυστερήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει επενδυτές και πιστωτές πως σύντομα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της.

Σημειώνεται ότι από τα 110 προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης απομένουν δύο «τεχνικής φύσεως», μετά και από την υποβολή την περασμένη Παρασκευή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για το «Ελληνικό» για το οποίο αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και για την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, λόγω της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης, αρχικά θα εκταμιευθούν 5,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2018, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά επίσης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Για την εκταμίευσή του, η χώρα πρέπει να έχει εκκαθαρίσει οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και παράλληλα να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM) προκειμένου να ξεκινήσει η δ’ αξιολόγηση.