Κατατέθηκαν στη Βουλή προς κύρωση οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, για έρευνες υδρογονανθράκων που είχαν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανία (έχει κατακυρωθεί στην Energean), Άρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ), και τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ).

Όπως, ειδικότερα, σημειώνεται στην αιτολογική έκθεση των συμβάσεων, κάθε μία από αυτές «αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς προωθεί περαιτέρω τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, ενισχύοντας τις ήδη δημιουργηθείσες προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του εν λόγω κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Επιπροσθέτως, «η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το ήδη υπάρχον μοντέλο στην αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον, που ήδη προσφέρει ισχυρά οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και σημαντικά δημόσια έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε ομιλία του στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.