Γιγαντώνεται η γενιά των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με 360 ευρώ τον μήνα. Τα νέα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι τον περασμένο Μάιο 636.424 άτομα πληρώθηκαν με μισθό 389,65 ευρώ μεικτά. Από τον Ιανουάριο του 2015 επήλθε πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) στις νέες προσλήψεις κυριάρχησαν απόλυτα έναντι της πλήρους απασχόλησης. Ετσι, το 60% που αντιστοιχούσε στην πλήρη απασχόληση και το 40% που αντιστοιχούσε στη μερική απασχόληση, και ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανατράπηκαν πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η μερική απασχόληση στις νέες προσλήψεις «πέτυχε» τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών με 62,26%.

MINI JOBS. Η γενιά των 360 ευρώ αλλά και των mini jobs ανήκει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ηδη το 60% των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκ των οποίων 127.000εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. Μάλιστα βαρύ είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει κατά την περίοδο 2015-2017 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αγοράς εργασίας οι περικοπές μισθών έφτασαν σε ποσοστό 18, 9%

Η επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας με μισθούς πείνας έχει δημιουργήσει τους νεόπτωχους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να στηρίζονται στο «μισή δουλειά, μισός μισθός». Ενας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων κινείται γύρω και κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ καταγράφεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας περνά μέσα από τη μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις υποαμειβόμενης μερικής απασχόλησης. Μάλιστα εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι – φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. Ηδηκαταγράφεται ανακύκλωση της ανεργίας –με μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους, γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟΧΟΥΣ. Στο μεταξύ, τους στρατηγικούς στόχους τουυπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 2018 καθορίζει απόφαση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια. Συγκεκριμένα, οι στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου είναι οι εξής:

n Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίαςτον Αύγουστο του 2018 και η παρακολούθηση για την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα.

n Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και κάθε μορφής παραβατικότητας στους χώρους εργασίας.

n Η ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την προώθηση σταθερών, ποιοτικών και πλήρους απασχόλησης θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

n Η παρακολούθηση και υποστήριξη της λειτουργίας του ενιαίου οργανωτικού μοντέλου του ασφαλιστικού συστήματος (ΕΦΚΑ) για την πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική και φιλική προς τους ασφαλισμένους παροχή υπηρεσιών.

n Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, με την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων του πιλοτικού προγράμματος «Ανάκτηση των Ακινήτων του Κέντρου της Αθήνας – Αξιοποίηση με όρους Κοινωνικής Ανταπόδοσης» του ΥΠΕΚΑΑ. Σταδιακή ολοκλήρωση των ανακοινωθέντων κύκλων προσκλήσεων/αξιοποίησης ως πιλοτικού έργου στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σταδιακή επέκταση του προγράμματος σε αστικά κέντρα της επικράτειας.

n Η καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ενταξης για όλες τις κατηγορίες των πολιτών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων.

n Η αυστηροποίηση των διαδικασιών συμφιλίωσης και διαμεσολάβησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών στο χώρο της εργασίας.

n Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην αλλαγή και στις επιπτώσεις της κρίσης με προγράμματα επιχειρησιακής αναδιάρθρωσης, καινοτομίας και επιμόρφωσης των εργαζομένων.

n Η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία βάσει των προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.