Ξεπαγώνουν οι ωριμάνσεις

Ερχονται αυξήσεις μισθών σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους το 2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2018 23:56 |
Ερχονται αυξήσεις μισθών σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους το 2018

Μεγάλες ανατροπές, προς το θετικότερο, για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, φέρνει το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων μέσα στο 2018. Τρία χρόνια μετά από τότε που οι ωριμάνσεις μπήκαν στο… ψυγείο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα μπορούν να προσδοκούν αυξήσεις στις αποδοχές τους.
Πλέον οι ωριμάνσεις θα υπολογίζονται πλέον κανονικά, κάθε τρία χρόνια για Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κάθε δύο χρόνια για Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση. 

Αυτό συνεπάγεται αύξηση δαπάνης για το δημόσιο ύψους περίπου 143 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, οι καθαρές αυξήσεις θα είναι μειωμένες, επειδή αυξάνονται αντίστοιχα οι κρατήσεις φόρων και εισφορών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα ήταν 806,2 χιλιάδες αριθμός που αντιστοιχεί στο 51% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (1. 585 εκατ. εργαζόμενοι). Είναι δηλαδή το 34% του συνόλου των μισθωτών, ενώ δραστηριοποιούνται στην οικονομία 1.246.6 εκατ. σε ατομικές επιχειρήσεις και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αναφορικά με τους μισθούς εκεί είναι που η «ψαλίδα» ανοίγει ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του εργατικού δυναμικού του β' τριμήνου του 2017, ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 874 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δύο εργαζομένων είναι 38% μεγαλύτερος μισθός φυσικά για τον εργαζόμενο του Δημοσίου. 

Η αναλογία έχει ως εξής:


•777 ευρώ για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα
•1.075 ευρώ για τον εργαζόμενο στο Δημόσιο.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές στο δημόσιο τομέα μειώθηκαν σταθερές τιμές κατά -0,8% ετησίως στο α’ εξάμηνο του 2017, έχοντας ήδη αυξηθεί κατά +1,3% και 1,9 % το 2015 και το 2016 αντιστοίχως, με τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να μειώνονται κατά -1,3% το α’ εξάμηνο του 2017 (από +0,7% και +2,3% το 2015 και 2016 αντιστοίχως) και τις αποδοχές στο δημόσιο τομέα να αυξάνουν κατά +0,1% (από +3,2% και 1,9 % το 2015 και 2016 αντιστοίχως.

11
Κυνικος
02/03/2018 03:11
Βεβαια χωρισατε τον λαο σε δουλους ιδιωτικους υπαλληλους και επιστατες τους δημοσιους για να τον ελενχετε οπως καναν οι φαραω στην αιγυπτο ... Αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών κομμάτων να ζει παρασιτικά σε βάρος όλων
Vagelis
10/02/2018 12:04
Απο που προκυπτει οτι πρεπει να αυξηθουν οι μισθοι απο τους δημοσίους υπαλλήλους οταν δεν θα συμβει το ιδιο στον ιδιωτικο??? Τι ισχυει στην υπόλοιπη ευρώπη κυριοι του Συριζα??? Ειναι δικαιο αυτο που κανετε???
tt
10/02/2018 11:16
Ο καθαρός λόγος που η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο και το γνωρίζουν όλοι έλληνες είναι αυτός το Δημόσιο γι’ αυτό και μπαίνουν οι φόροι γι’ αυτό γίνεται αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα για να πληρώνονται αυτοί αυτοί που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο δηλαδή το Δημόσιο να μην ξεχάσουμε ότι σε ηλικία 50 ετών υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα μόνο του Δημοσίου που είναι στη σύνταξη αυτούς θα τους πληρώνουν οι έλληνες μέχρι τα 100 τους Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα ήτανε μία ελληνική κυβέρνηση θα έκανα το εξής θα έβγαζε ένα νόμο να επιστρέψουν όλοι αυτής της θέσης εργασίας η πενηντάρηδες που έχουν βγει στη σύνταξη να σταματήσει τις προσλήψεις και μετά να κυνηγούσε τις τράπεζες οι οποίες Έδιναν δάνεια με εγγύηση τα κοτέτσια και οι τραπεζικοί που έδιναν τα δάνεια κέρδιζαν τα μπόνους αυτό φυσικά είναι από τις άλλες κυβερνήσεις όχι του Τσίπρα αλλά αυτοί οι δύο λόγοι έφτασαν την Ελλάδα εδώ που είναι υπάρχουν πολύ σήμερα που διαμαρτύρονται ότι τούτο μου το σπίτι αυτή είναι αυτή που ήξεραν δεν θα δώσουν ποτέ στις τράπεζες τα δάνεια που πήραν και αυτό το ήξερα και τραπεζική αλλά ο πρώτος που ευθύνεται για την ζημιά αυτή είναι το Δημόσιο για αυξήσεις αυτές που θα πάρει το Δημόσιο φυσικά είναι για ψήφους Όλοι το γνωρίζουμε θα τους πληρώσει πάλι ο έλληνας πολίτης με φόρους επί είστε έκαναν από τον κύριο Τσίπρα και τους κουμουνιστές που αγαπάνε τόσο πολύ τον ελληνικό λαό και αγωνίζονται για αυτόν ότι είναι έγκλημα ότι είναι αδικία να κόβεις τις συντάξεις από έναν που δούλεψε στον ιδιωτικό τομέα από ένα που δούλεψε στα μπετά και στον ιδιώτη
Λάκης
10/02/2018 09:37
Οι ερασιτεχνική μας κυβέρνηση (βλ. Αλέξης) κάνει ψηφοθηρικές αυξήσεις μιςθών στο δημόςιο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει περισσότερο τους ληστρικούς φόρους που τσακίζουν όλους τους πολίτες και γονατίζουν την οικονομία! Μήπως είναι άλλη μια κίνηση πανικού επειδή βλέπουν ότι στις δημοσκοπήσεις πιάνουν συνέχεια πάτο;
Τυχαρπαστος Ελλην
10/02/2018 09:31
Έρχεται η ωρα των εκλογών και ψωνιζει ο άνθρωπος
johny -- Σκίζω Μνημόνια
10/02/2018 04:13
Είδατε ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΕΡΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ; ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΔΩΡΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ.
TheGodFather
10/02/2018 12:14
Το δημόσιο ήταν πάντα κλασσικοί πελάτες ΟΛΩΝ των προηγουμένων κυβερνήσεων. Μάχες έδινε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για να τους τακτοποιήσει άνευ προσόντων και με μόνη προϋπηρεσία τις αφισοκολλήσεις . Η υπερφορολόγηση υπήρχε και με Σαμαρά και με Γιωργάκη και όλους τους άλλους, απλά ο Αλέξης την συνεχίζει και την επεκτείνει. Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους φτάνει πια η επιλεκτική μνήμη από ορισμένους.
Κυνικος
02/03/2018 03:14
Έτσι είναι άρχισε το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε η νεα δημοκρατια και συνεχίζει το συριζανελ .. Άλλωστε όλοι είναι κομματόσκυλα γιατί να διαφέρουν?
johny -- Σκίζω Μνημόνια
11/02/2018 01:32
Ναι αλλά η Ελλάδα ΗΤΑΝ ΣΑΦΩΣ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ κ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΙΝ ΕΛΘΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙ ΑΛΜΠΑΝΗΔΕΣ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ, ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙ ΤΣΥΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΩΨΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ. ΑΝΤ?ΥΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. 1) ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΑΝΤΟΥ και 2) ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ, ΠΑΛΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ κ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΓΔΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ.

Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ "ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΓΕΛΟΙΑ. ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΔΗΛΑΔΗ; ΟΤΙ "ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΕΞΟΥΣΙΑ ΗΛΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΩ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"; ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΛΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ κ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ;;

ΠΑΣΧΗΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014! ΧΑΣΑΜΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΒΑΡΕΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΣΕΚΑΤΤΟΜΥΡΙΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΜΕ 80 ΔΙΣ, ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΑΜΥΝΑ. 100-δες 1000-δες ισλαμιστές εντός των τοιχών, με τους γείτονες να τρέχουν να αρπάξουν απο την Ελλάδα, ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΑΚΙΖΕΙ κ ΝΑ ΧΑΖΟΓΕΛΑΕΙ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ κ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΑΦΑΙΜΑΞΗ.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ) ΑΛΛΑ ΔΙΝΕΙΣ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ (ΣΥΡΙΖΑ) ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΟΥ.

ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ. ΑΥΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΩΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΑΔΙΑΦ(Θ)ΟΡΟΥΣ".
Γιάννης
10/02/2018 09:07
Για σου βρε johny με τα ωραία σου: Το 3ετές πάγωμα των αυξήσεων... οι άλλοι το είχαν υπογράψει να ξέρεις. Απλά τωρα έληξε...
john s
11/02/2018 11:37
Τώρα έληξε;;; Καλά στις 26-01-2015 δεν ακυρώθηκε το μνημόνιο όπως μας είχαν πει;;; Πάλι οι άλλοι φταίνε;;;;