Επειτα από τρία χρόνια καθυστερήσεων, συνεχών εξαγγελιών και αντίστοιχων αναβολών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις σχετικές αιτήσεις για το Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ.

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί και δεν πρόκειται για μια ακόμη εξαγγελία άνευ ουσίας, τότε οι αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα θα αρχίσουν να υποβάλλονται στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ για την αξιολόγησή τους αναμένεται να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το πρώτο βήμα για να πάρει μπροστά το παγωμένο εδώ και τρία χρόνια πρόγραμμα έγινε με την ολοκλήρωση της ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις, και θα παρακολουθείται η πορεία τους μέχρι την τελική ένταξη στο πρόγραμμα. Το πληροφοριακό σύστημα, που αποτελεί δωρεά της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και παρέδωσε χθες ο πρόεδρός της Νίκος Καραμούζης στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, θα αρχίσει σταδιακά να συνδέεται με τις τράπεζες από τις 15 Φεβρουαρίου, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

Το πρόγραμμα επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με μέγιστο ύψος προϋπολογισμού τα 250 ευρώ/ τ.μ., και μέγιστη συνολική δαπάνη τα 25.000 ευρώ, για μια σειρά από κατηγορίες εργασιών. Την αντικατάσταση κουφωμάτων και την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, την εγκατάσταση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, όπως και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής ζεστού νερού.

Το ύψος της επιχορήγησης φτάνει κατά μέγιστο το 70% της συνολικής δαπάνης και εξαρτάται από το εισόδημα του δικαιούχου. Το πρόγραμμα προβλέπει επτά διαφορετικές εισοδηματικές κατηγορίες, με μέγιστο ύψος τα 40.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα) και τα 50.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).

Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, προϋπόθεση συμμετοχής στο νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον είναι τα φυσικά πρόσωπα να έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε μονοκατοικία, πολυκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα που είναι νόμιμο, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και έχει καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Δ».

Σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα, στο καινούργιο η χρήση δανείου δεν είναι υποχρεωτική και οι δικαιούχοι μπορούν να καλύψουν με δικούς τους πόρους το υπόλοιπο της δαπάνης. Στην περίπτωση πάντως που ο ενδιαφερόμενος συνάψει δάνειο, αυτό θα πρέπει να καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στην επιχορήγηση και τον προϋπολογισμό. Η διάρκεια του δανείου θα είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών, χωρίς περίοδο χάριτος, ενώ προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου 100% και για τις επτά εισοδηματικές κατηγορίες.

Η υποβολή αίτησης και ένταξης περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική υποβολή της στην ειδική online πλατφόρμα. Αν ο ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις, όπως για παράδειγμα από τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, και λάβει θετική απάντηση από την τράπεζα που έχει επιλέξει, τότε πρέπει να απευθυνθεί σε ενεργειακό επιθεωρητή για την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η αίτηση πρέπει να καταχωρίσει στο πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία της επιθεώρησης, τις παρεμβάσεις που έχει επιλέξει και το αντίστοιχο κόστος τους, καθώς και τον ενεργειακό στόχο που θα πετύχει μετά την υλοποίηση των εργασιών. Διότι αποτελεί προϋπόθεση οι παρεμβάσεις να επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (σε κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο) του κτιρίου αναφοράς.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες πάντως, θα υπογραφεί σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΝ η κοινή υπουργική απόφαση προκήρυξης του προγράμματος, η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.

Στο πρώτο πρόγραμμα, είχαν υποβληθεί συνολικά 86.939 αιτήσεις, εκ των οποίων είχαν υπαχθεί μόνο 50.041. Περίπου 36.900 ενδιαφερομένοι δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν λόγω εξάντλησης των κονδυλίων.