Να στέλνουν τα ραβασάκια με την προσωπική διαφορά –η οποία θα περικοπεί στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019 –πιέζουν την κυβέρνηση οι θεσμοί. Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το 70% των συντάξεων που επανυπολογίζονται παρουσιάζει μειώσεις!

Οσον αφορά τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων (αφορά τους συνταξιούχους πριν τον Μάιο του 2016), παρά τις σκόπιμες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να ολοκληρώσει τη διαδικασία καθώς οι θεσμοί πιέζουν να σταλούν τα πρώτα εκκαθαριστικά που θα εμφανίζουν τις περικοπές (μνημονιακή υποχρέωση). Η ελληνική πλευρά επιχειρεί για μία ακόμη φορά να καθυστερήσει την αποκάλυψη της περικοπών. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι προφανής: οι συνταξιούχοι θα μάθουν τι τους περιμένει. Ο ατομικός επανυπολογισμός θα ρίξει φως στις περικοπές που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, δηλαδή από τη σύνταξη που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2018. Με βάση τον Ν. 4387/2016 αλλά και το Μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταγράψει με σαφή τρόπο στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων την προσωπική διαφορά που θα περικόψει. Αρχικά, με βάση το Μνημόνιο ο επανυπολογισμός ήταν να γίνει έως τις 30/9/2017. Στη συνέχεια η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση έως τις 31/12. Από την αρχή του χρόνου άρχισε ο επανυπολογισμός 250.000 – 300.000 συντάξεων από τα Ειδικά Ταμεία (πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών, καθώς και μηχανικών και δικηγόρων) που θεωρείται πιο δύσκολος από τεχνικής άποψης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018.

Πάντως κλειδί για τις νέες περικοπές, από το 2019,στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αποτελέσει η αναμενόμενη έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.

Κατά του επανυπολογισμού των καταβαλλομένων συντάξεων (συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016) και των περικοπών που θα ακολουθήσουν έχει προσφύγει το Ενιαίο ΔίκτυοΣυνταξιούχων, άλλες οργανώσεις συνταξιούχων και συνδικάτα. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκαναιτήσεις ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του Ν. 4387/2016 (Ν. Κατρούγκαλου) και αφορούν τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή όσων συντάξεων υπερβαίνουν (αθροιστικά κύρια και επικουρική) το ποσό των 1.300 ευρώ.

Τονίζεται ότι η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα σταλεί με ραβασάκι και θα συνεχίσει να πληρώνεται έως το τέλος του 2018. Ομως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 οι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν ταβάνι το -18%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο -18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή, γιατί ο Ν. 4472/2017 αναφέρει στο άρθρ. 1 παρ. 2 ότι η προσωπική διαφορά καταργείται την 1/1/2019, αλλά η τελική μείωση που θα έχουν οι συντάξεις δεν θα υπερβαίνει το -18%.