Μετά την αγορά βιβλίων, ηλεκτρονικών και άλλων καταναλωτικών συσκευών, τώρα η Amazon φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά και τα σουπερμάρκετ καταργώντας τις ουρές και τα ταμεία. Η αμερικανική εταιρεία άνοιξε χθες για το κοινό το πρώτο σουπερμάρκετ του μέλλοντος στο Σιάτλ των ΗΠΑ με την ονομασία Amazon Go, όπου δεν υπάρχουν ταμεία, αφού έχουν αντικατασταθεί με εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. Τις αγορές τις παρακολουθούν και τις σκανάρουν εκατοντάδες κάμερες και ειδικοί αισθητήρες οι οποίοι εντοπίζουν ποια προϊόντα παίρνει κανείς και ποια αφήνει ξανά στο ράφι. Οταν ο πελάτης είναι έτοιμος να αποχωρήσει, περνά από ειδικές εξόδου πύλες με άλλους αισθητήρες που χρεώνουν ό,τι έχει στο καλάθι του απευθείας στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό του στην Amazon. Ετσι δεν χρειάζεται να βάλει καθόλου το χέρι στην τσέπη.

Το σουπερμάρκετ αυτό λειτουργεί ήδη πιλοτικά έναν ολόκληρο χρόνο αφού ήταν ανοικτό για τους υπαλλήλους της Amazon. Για να ξεκινήσουν τις αγορές τους οι καταναλωτές πρέπει να εγκαταστήσουν στο κινητό τους την εφαρμογή Amazon Go και να τη συνδέσουν με τον λογαριασμό τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Στη συνέχεια περνούν από ειδική πύλη η οποία καταγράφει την είσοδό τους στο κατάστημα.

Για τις εταιρείες που πωλούν τρόφιμα η είσοδος αυτή της Amazon στη συγκεκριμένη αγορά έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες αφού στην περίπτωση που το πείραμα του Amazon Go πετύχει μπορεί να αλλάξει δραστικά και αυτός ο κλάδος. Η εταιρεία τεχνολογίας έδειξε τις προθέσεις της πέρσι όταν προχώρησε στην εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ Whole Foods Market έναντι 13,7 δισ. δολαρίων. Η Amazon θεωρεί ότι πολλοί καταναλωτές αποθαρρύνονται από τις ουρές στα σουπερμάρκετ και ελπίζει ότι με την κατάργησή τους θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει προς το παρόν εάν θα ανοίξει κι άλλα τέτοια καταστήματα ή εάν θα εφαρμόσει την τεχνολογία του Amazon Go στα μεγαλύτερα σε μέγεθος και ποσότητα προϊόντων καταστήματα της Whole Foods Market που έχει αγοράσει. Ηθελε να ανοίξει νωρίτερα το Amazon Go, αλλά ανακάλυψε ότι στην πορεία έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, όπως αποκάλυψε πηγή στο Reuters. Χρειάστηκε μεταξύ άλλων το ειδικό λογισμικό να μπορεί να αναγνωρίζει χωρίς περιθώριο λάθους τους πελάτες, ακόμη κι αν μοιάζουν μεταξύ τους. Επίσης ανακάλυψε ότι όταν επισκέπτονταν το κατάστημα παιδιά κατά τη διάρκεια σχετικών δοκιμών, αυτά τα έκαναν όλα άνω κάτω μπερδεύοντας τα αυτοματοποιημένα συστήματα, επειδή μετακινούσαν προϊόντα σε ράφια όπου δεν έπρεπε να βρίσκονται. Το κατάστημα Amazon Go έχει εμβαδόν σχεδόν 170 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται σε κτίριο γραφείων της εταιρείας.