Η ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η δημοσιονομική και εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η συνεχή επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας και των ρομπότ στους χώρους εργασίας, το Brexit και η απειλή της κλιματικής αλλαγής αναμένεται ότι θα είναι τα κύρια θέματα συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας από αύριο μέχρι τις 26 Ιανουαρίου. Εκεί μαζεύονται παραδοσιακά κάθε χρόνο οι ισχυρότεροι πολιτικοί, επιχειρηματίες και μάνατζερ από όλο τον κόσμο.

Πλέον η ανάπτυξη της οικονομίας είναι η υψηλότερη μετά το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα από το Νταβός η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές το ΔΝΤ θα αναφερθεί μεταξύ άλλων σε εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα της τρέχουσας οικονομικής ανάπτυξης σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα παραμείνει στο Νταβός για να συμμετάσχει σε διάφορες συζητήσεις και εκδηλώσεις. Η Λαγκάρντ θα μιλήσει μεταξύ άλλων για τη συνεχιζόμενη αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων και για τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των γυναικών στην οικονομία.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας στους χώρους εργασίας και το πώς η τάση αυτή επηρεάζει τους ίδιους τους εργαζομένους αποτελούν κάθε χρονιά θέματα συζήτησης στο Νταβός, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Ομπσέρβερ». Φέτος το θέμα θα απασχολήσει τον ιδρυτή και πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σουάμπ σε συζήτηση στην οποία θα παρευρεθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σουντάρ Πιχάι.

Οσον αφορά θέματα εμπορίου και φορολογίας, όσοι παρευρεθούν στο Νταβός περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν τις αμερικανικές θέσεις. Εχει δηλώσει ότι θα παρευρεθεί ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και τις τελευταίες ώρες υπάρχουν ερωτηματικά για τη συμμετοχή του λόγω της αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ εξαιτίας της μη επίτευξης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Θέμα συζήτησης θα αποτελέσει φέτος στο Νταβός και η επερχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα πραγματοποιήσουν συζητήσεις αρκετά στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες, πριν να ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες για τους όρους του Brexit. Μεταξύ όσων παρευρεθούν πρόκειται να είναι και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι. Εχουν δηλώσει επίσης συμμετοχή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.