Σε βασικό ρυθμιστή των εξελίξεων αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι πληροφορίες των προηγούμενων μηνών για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα έχουν περάσει στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο έχει έρθει πλέον το σενάριο παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμα και αν δεν εκταμιεύσει ποτέ στο μέλλον ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Αναλυτές ποντάρουν πλέον στο σενάριο συμμετοχής του ΔΝΤ στην επόμενη μέρα. Οπως τονίζουν, υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ρίσκο απομόνωσης του Ταμείου, αν μείνει εκτός ελληνικού προγράμματος και μέσω αυτού εκτός των τειχών της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες συνεννόησης με τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί μία βασική πτυχή.

«Το ένστικτο αυτοσυντήρησης του Ταμείου συμβάλλει σε μία διαφορετική προσέγγιση» ανέφερε σε ανάλυσή της η Eusasia, τονίζοντας πως μια ανταγωνιστική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα άφηνε απομονωμένο το Ταμείο από τους δύο κύριους χρηματοδότες του, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Κλειδί για τις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζει το ΔΝΤ και χθεσινή έκθεση της Societe Generale, εξηγώντας παράλληλα γιατί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κάποιας μορφής πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου δεν είναι υπαρκτό.

Οπως σημειώνει η SocGen, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τελείως το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τον στόχο της να μη ζητήσει προληπτική γραμμή. «Ωστόσο αυτό θα φέρει υπερβολική και αναίτια πίεση στις τράπεζες και θα μπορούσε εν τέλει να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό, προσθέτοντας πίεση στο σύστημα».