Αυξάνεται σημαντικά το μέρισμα που θα διανείμει ο ΟΤΕ στους μετόχους του, έπειτα από τη νέα πολιτική αμοιβών που αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως εκτιμάται από την εταιρία, το μέρισμα που θα ανακοινωθεί μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου στις 22 Φεβρουαρίου, θα κινηθεί συνολικά περίπου στα 170 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το περσινό που ήταν 0,16 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται από τη διοίκηση του ΟΤΕ, «οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών της, καθώς και οι σταθερές επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, υποστηρίζουν την υιοθέτηση μιας μεσοπρόθεσμης πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους», η οποία ως βασικά στοιχεία θα έχει τα εξής:

* Με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν σταθερά, η εταιρεία προτίθεται μεσοπρόθεσμα να καταβάλει στους μετόχους της, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, τις ελεύθερες ταμειακές ροές που θα παράγονται κάθε χρόνο, έχοντας ενσωματώσει τις εξαγορές φάσματος, και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Για το 2018, αλλά και μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35%, αντίστοιχα.

* Η εφαρμογή της πολιτικής θα ξεκινήσει από το 2018 και θα λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το τρέχον έτος, δηλαδή το 2018, ως βάση υπολογισμού των μεγεθών που θα αποτελούν την συνολική αμοιβή των μετόχων. Με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμόζεται η πολιτική και για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή η βάση υπολογισμού για την συνολική αμοιβή των μετόχων το 2019 θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις των ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2019, κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ και θα υλοποιείται υπό τους όρους του ισχύοντος νομικού και κανονιστικού πλαισίου.

Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2018, το εκτιμώμενο συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την Πολιτική Αμοιβών των Μετόχων θα ανέλθει περίπου σε 260 εκατ. ευρώ, έχοντας ενσωματώσει τις πληρωμές για εξαγορά φάσματος και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατά τη συνεδρίαση του στις 18 Ιανουαρίου 2018.