Η Ιταλία και η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι μόνες χώρες στην ευρωζώνη που παρουσιάζουν υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σημάδι ότι η οικονομική κρίση συνεχίζει να πλήττει την αγορά.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat, η υποχώρηση των τιμών των κατοικιών στην Ιταλία διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 σε 0,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα οι τιμές των ακινήτων παρουσίασαν υποχώρηση κατά 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αντίθετα, σε ολόκληρη την ευρωζώνη οι μέσες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών έφτασαν την περίοδο αυτή το 4,1%. Ενδεικτικές είναι οι επιδόσεις των άλλων χωρών του ευρώ που είτε αναγκάστηκαν να ζητήσουν κι αυτές βοήθεια από την τρόικα και έχουν πλέον βγει από το Μνημόνιο είτε πέρασαν από μεγάλη ύφεση.

Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις των τιμών των ακινήτων σε ολόκληρη την ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2017 αναδείχτηκε η Ιρλανδία, η οποία κατάφερε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη τραπεζική κρίση που δημιουργήθηκε από το κραχ στην αγορά ακινήτων. Οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών στην Κελτική Τίγρη έφτασαν σε ετήσια βάση ούτε λίγο ούτε πολύ το 12%. Από κοντά ακολουθεί η Πορτογαλία, μία ακόμη χώρα η οποία βγήκε σχετικά πρόσφατα από το Μνημόνιο και βλέπει, όπως όλα δείχνουν, φως στο τούνελ. Εκεί οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 10,4%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ισπανία, όπου επίσης σημειώθηκε κραχ στις τιμές των ακινήτων μετά το 2007, οι τιμές αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά 6,7%.

Στην Ελλάδα οι τιμές των κατοικιών παρουσιάζουν μεν τάσεις σταθεροποίησης μετά τη μεγάλη βουτιά των προηγούμενων ετών, αλλά εξακολουθούν να καταγράφονται κατά μέσο όρο μειώσεις.

Κατά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη του 2017, το τρίτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς οι τιμές κατέγραψαν μείωση κατά 0,6%. Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική ότι σωρευτικά από το 2008 έως το τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 42,1%. Οι μειώσεις αυτές έφτασαν στην Αθήνα το 44,1% και στη Θεσσαλονίκη το 46,4%. Η Eurostat στη χθεσινή της έκθεση για τις τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είχε στοιχεία για την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομίες της ευρωζώνης που παρουσιάζουν σταθερά αυξημένη ανάπτυξη βλέπουν τις τιμές των ακινήτων σε συνεχή αύξηση. Στη Γερμανία οι αυξήσεις στις κατοικίες έφτασαν το 3,6% και στη Γαλλία το 3,9%.